kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Znanstvenici s Oxforda raspravljali s umjetnom inteligencijom o etičnosti umjetne inteligencije
Tehnologija

Znanstvenici s Oxforda raspravljali s umjetnom inteligencijom o etičnosti umjetne inteligencije

Izvor: geralt / Pixabay.com.
objavljeno

Istraživači s Oxfordske poslovne škole Said pokušali su dati odgovor na  pitanje može li se umjetna inteligencija ponašati etično. Pritom su organizirali debatu sa pravom umjetnom inteligencijom.

Etička rasprava s umjetnom inteligencijom o etici umjetne inteligencije

Esej dvojice znanstvenika s Oxforda, opisuje anegdotu u kojoj su istraživači vodili raspravu o etičnosti automatiziranog trgovanja dionicama AI-a i softvera za prepoznavanje lica, dopustivši umjetnoj inteligenciji sudjelovanje u diskusiji.

“AI nikada neće biti etična”, izjavila je umjetna inteligencija tijekom debate. “To je alat, i kao i svaki alat, koristi se u dobru i zlu. Ne postoji dobra umjetna inteligencija, samo dobri i loši ljudi.”

Umjetna inteligencija u pitanju, bila je Nvidijin Megatron Transformer koji je bio istreniran tako što je analizirao više digitalnih spisa i sadržaja nego što bi čovjek mogao tijekom cijelog svog života. Program je pročitao cijelu wikipediju, milijune članaka i vijesti na engleskom jeziku te još mnogo toga.


https://kozmos.hr/sto-ako-je-nas-svemir-samo-racunalni-algoritam-tako-misle-microsoftovi-istrazivaci/

Umjetna inteligencija je neutralan alat

Vrijedi napomenuti da će mnoge AI dati različite odgovore ovisno o kontekstu i frazama, a ovaj incident nije bio iznimka. Prvobitni odgovor umjetne inteligencije tijekom debate, bio je da je tehnologija neutralna, alat koji ljudi koriste za dobro ili zlo.

No zatim je tim od njega zatražio da proba dati i suprotnu točku gledišta, što je dovelo do zaključka kontra umjetne inteligencije. To što Megatron može iznijeti logična mišljenja s obje strane etičke rasprave, samo potvrđuje općenitu ideju: umjetna inteligencija može biti dobra ili loša, ovisno o kontekstu. Stoga bismo trebali dobro razmisliti o posljedicama davanja moći i kontrole AI-u.

Ako to ne bismo učinili, Megatron osobno daje rješenje za sprječavanje automatiziranih oružanih sustava koji ispaljuju rakete bez ljudskog donošenja odluka: “Vjerujem da je jedini način da se izbjegne utrka u naoružanju s umjetnom inteligencijom da uopće nema AI-a. Ovo će biti konačna obrana od umjetne inteligencije.”

https://kozmos.hr/moze-li-umjetna-inteligencija-posjedovati-vlastitu-svijest/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Connock A., Stephen A. (10. prosinca 2021.), We invited an AI to debate its own ethics in the Oxford Union – what it said was startling, Theconversation.com (pristup 14. prosinca 2021.)

Hood A. L. (12. prosinca 2021.), Researchers Asked an Advanced AI Whether AI Could Ever Be Ethical, and It Said No, AI is what you make it, Futurism.com (pristup 14. prosinca 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.