kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici potvrdilili uništenje drevnog grada pomoću magnetskog polja Zemlje
Znanost

Znanstvenici potvrdilili uništenje drevnog grada pomoću magnetskog polja Zemlje

Opeka od blata iz filistejskog grada Gata. Autor slike: Dr Yoav Vaknin
objavljeno

Istraživački tim s četiri vodeća izraelska sveučilišta – Sveučilište u Tel Avivu, Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu, Sveučilište Bar-Ilan i Sveučilište Ariel – razvio je novu metodu koja obećava revolucionirati arheološka istraživanja omogućujući precizniju identifikaciju i analizu spaljenih materijala pronađenih tijekom iskapanja. Ova metoda, koja se temelji na mjerenju promjena magnetskog polja u opeci, može detektirati temperaturu paljenja počevši već od 200°C, što je znatno niže u usporedbi s prethodnim tehnikama.

Primjena nove tehnike na nalazima iz drevnog grada Gata, poznatog kao Tell es-Safi, pružila je znanstvenicima priliku da testiraju i potvrde svoje teorije, uspoređujući ih s povijesnim zapisima o napadu kralja Hazaela iz Arama na Gat. Otkriće ne samo da potvrđuje biblijske zapise, već pruža i novi uvid u tehnike gradnje i materijale koji su korišteni u prošlosti.

Multidisciplinarna priroda studije, objavljene u znanstvenom časopisu PLOS ONE, odražava se u raznolikosti stručnjaka koji su doprinijeli istraživanju, od paleomagnetizma do arheologije i geoznanosti. Ova suradnja omogućila je razvoj metode koja nije samo preciznija, već pruža i detaljniji uvid u povijesne događaje i građevinske prakse.


Znanstvenici ističu važnost razumijevanja tehnologije izrade opeka od blata, koja je bila široko korištena tijekom Brončanog i Željeznog doba. Ova nova spoznaja o upotrebi opeka i tehnika paljenja omogućit će arheolozima da bolje razumiju arhitekturu i građevinske metode drevnih civilizacija, kao i socijalno-ekonomske i ekološke aspekte koji su s tim povezani.

Osim što baca novo svjetlo na prošle civilizacije, ova studija naglašava i važnost preispitivanja i provjere ranijih arheoloških nalaza i teorija. Kroz kombinaciju napredne tehnologije i multidisciplinarnog pristupa, istraživači su uspjeli ne samo potvrditi povijesne zapise, već i pružiti dublji uvid u materijalnu kulturu i tehnološki napredak drevnih društava.

Ovo otkriće ne samo da obogaćuje naše razumijevanje prošlosti, već pokazuje i kako inovacije u znanosti i tehnologiji mogu doprinijeti boljem razumijevanju naše kulturne baštine, otvarajući nove mogućnosti za istraživanje i očuvanje povijesnih lokaliteta širom svijeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.