kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici otkrili radioemisiju s Venere

Umjetnikov dojam solarne sonde Parker tijekom leta u blizini Venere. Tijekom njihovog posljednjeg susreta, sonda je otkrila čudne radio emisije s Venere koje sugeriraju da je ušla u njenu atmosferu. Izvor: Franklin Institute / NASA
objavljeno

Znanstvenici su otkrili najnoviji dio slagalice koji bi trebao objasniti zašto se Zemlja i Venera toliko razlikuju.

NASA-ina solarna sonda Parker, čija je primarna misija proučavanje Sunca, otkrila je nešto zanimljivo tijekom svog leta u blizini Venere prošle godine. Sonda je zabilježila niskofrekventnu radio emisiju, što ukazuje da je prošla kroz gornje slojeve atmosfere planeta.

10 stvari koje morate znati o radio emisijama otkrivenim s Venere

1.Tijekom trećeg susreta s Venerom u srpnju 2020., solarna sonda Parker prošla je 833 km od površine planeta. Tijekom sedmominutnog leta, instrument FIELDS, smješten u strukturi sonde, zabilježio je prirodnu niskofrekventnu radio emisiju koja dolazi s Venere.

2.Najnoviji podaci pomogli su znanstvenicima da izračunaju gustoću Venerine atmosfere što se moglo postići samo izravnim mjerenjima koja su, očito, izuzetno rijetka.

https://kozmos.hr/svemirska-letjelica-poslana-na-sunce-otkrila-zanimljivost-o-veneri/

3.Posljednji put slična mjerenja izvršena su 1992. godine kada je NASA-in orbiter Pioneer Venus Orbiter stigao do planeta.

4.Naknadna mjerenja s površine Zemlje pokazala su da se gornja atmosfera Venere jako promijenila tijekom razdoblja smanjene sunčeve aktivnosti. Trenutna mjerenja Parkerove solarne sonde potvrđuju da se jonosfera planeta smanjuje kako se Sunčeva aktivnost smanjuje.

Ovo je jedinstvena slika koju je Parker Solarna Sonda uspjela snimiti tijekom svog trećeg preleta 11. srpnja 2020. Snimio ju je instrument WISPR i prikazuje noćnu stranu Venere na oko 12 000 kilometara. Na slici je prikazana najveća planina na Veneri, kao i kozmičke čestice prašine. Izvor: NASA / Johns Hopkins APL / Naval Research Laboratory/ Guillermo Stenborg i Brendan Gallagher

5.Venera i Zemlja su vrlo slični, oba planeta su slična po veličini i strukturi, kao i stjenovitoj površini. Međutim, atmosfera planeta je radikalno različita, iako oba planeta nisu lišena ionosfere, električki nabijene gornje atmosfere.

6.Ovaj sloj venerine atmosfere stvara radio emisije, koje je otkrila Parker solarna sonda. Razumijevanje principa promjene ionosfere trebalo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako se Venerina atmosfera mijenjala tijekom vremena.

7.NASA-ino istraživanje Venere usredotočeno je na istraživanje razloga zbog kojih se atmosfera planeta toliko razlikuje od Zemljine. Znanstvenici vjeruju da je u prošlosti Venerina atmosfera bila slična Zemljinoj.

8.Podaci dobiveni od solarne sonde Parker trebali bi pomoći u razumijevanju kako su se dogodile promjene koje su atmosferu Venere pretvorile u izuzetno neprijateljsko okruženje.

9.NASA-i je trebalo više od 30 godina da dobije te podatke i potvrdi teorije koje postoje već dugi niz godina. A to nije ni došlo nakon misije posvećene istraživanju Venere, već Sunčeve sonde koja radi ove prelete jedino iz razloga da smanji svoju brzinu.

10.Sonda će se Veneri približiti još nekoliko puta, zahvaljujući čemu znanstvenici očekuju da će dobiti više informacija o radio emisijama i još o mnogočemu ostalom.

Ali kada će NASA poslati novu misiju posvećenu proučavanju Venere? Mislim da je sa svim nedavnim otkrićima i modernim misterijama krajnje vrijeme da se svemirske agencije usredotoče na nešto drugo osim na Mjesec i Mars.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Starr, M. (n.d.). Venus flyby Reveals LOW-FREQUENCY radio signal detected in the planet’s atmosphere.
• Tran, L. (2021, April 30). Parker discovers Natural radio emission in Venus’ atmosphere.
• Whitwam, R. (2021, May 03). Parker solar PROBE Detects radio emission in Venus’s atmosphere.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube