kozmos.hr
Astronomija

Značajan napredak u proučavanju pljuskova kozmičkih zraka

Značajan napredak u proučavanju pljuskova kozmičkih zraka
objavljeno

Znanstvenici s Metropolitanskog sveučilišta u Osaki razvili su novu metodu kojom su s izuzetnom preciznošću promatrali pljuskove kozmičkih zraka, otvarajući vrata novim otkrićima o najenergetskijim česticama u svemiru. Kada se kozmička zraka visoke energije sudari s Zemljinom atmosferom, stvara se velik broj čestica, fenomen poznat kao pljuskovi kozmičkih zraka.

Otkriće koristeći Subaru teleskop

Istraživački tim, predvođen docentom Toshihirom Fujiijem s Postdiplomskog studija znanosti i Instituta Nambu Yoichiro za teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Metropolitanskog sveučilištu u Osaki, zajedno s postdiplomskim studentom Fraser Bradfieldom, otkrio je da kamera širokog polja postavljena na Subaru teleskopu, koji se nalazi na vrhu vulkana Mauna Kea na Havajima, može snimati te pljuskove kozmičkih zraka s iznimnom rezolucijom.

Njihovi rezultati objavljeni su u prestižnom časopisu “Scientific Reports” 12. listopada 2023.

Kozmičke zrake kao ključ za nova saznanja

Iako je Subaru teleskop prvotno dizajniran za astronomsku opservaciju, kozmičke zrake koje se na slikama pojavljuju kao “tragovi”, često maskirajući ciljane zvijezde ili galaksije, uobičajeno se smatraju smetnjama prilikom obrade podataka. Međutim, istraživanje ovog tima usmjerilo se upravo na tu “smetnju”. Proučavajući oko 17.000 fotografija snimljenih između 2014. i 2020., identificirali su 13 fotografija koje su prikazivale pljuskove kozmičkih zraka s neobično velikim brojem tragova čestica.


“Koristeći uobičajene metode promatranja, teško je razlikovati među vrstama čestica koje sačinjavaju pljuskove kozmičkih zraka,” istaknuo je profesor Fujii. “No, naša metoda pruža mogućnost preciznog određivanja prirode svake pojedinačne čestice.”

Dodatno, profesor Fujii naglasio je kako “integracijom naše metode s tradicionalnim tehnikama, težimo produbljivanju razumijevanja pljuskova kozmičkih zraka. Ova nova tehnika možda će nam omogućiti pretragu tamne tvari ili drugih neobičnih čestica, dajući nam uvid u razdoblje kada je svemir prešao u eru dominacije materije.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.