kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zemlja iz svemira — Namibijski pejzaži koji izgledaju kao s drugog svijeta
Svemir

Zemlja iz svemira — Namibijski pejzaži koji izgledaju kao s drugog svijeta

Pejzaži Namibije koji podsjećaju na drugi svijet. Zasluge: ESA.
objavljeno

Iako ova slika može izgledati kao da prikazuje površinu Marsa, ona je zapravo snimljena tijekom misije Copernicus Sentinel-2 i otkriva zadivljujući teren sjeverozapadne Namibije. Na fotografiji su prikazani dijelovi Kunene i Erongo regija, dvije od ukupno trinaest namibijskih regija. Rijeka Ugab, koja se vidi kao sinuozna bijela linija, prolazi kroz središte slike te jasno razdvaja Kunene na sjeveru od Erongo regije na jugu. Ovaj prikaz u lažnim bojama zabilježen je u travnju 2024. godine pomoću blizu-infracrvenog kanala misije Copernicus Sentinel-2, što dodatno ističe rijetku vegetaciju izrazito suhe, pustinjske krajolike. Po cijelom toku rijeke Ugab, duž njezinih obala, primjetne su crvene mrlje vegetacije.

Rijeka Ugab je efemerna rijeka koja iznad površine svog pješčanog korita teče samo nekoliko dana godišnje. Unatoč tome, njezine podzemne vode predstavljaju ključan resurs za očuvanje bogatog divljeg života, uključujući rijetke pustinjske slonove. Namibija je poznata ne samo po svojim spektakularnim krajolicima, već i kao mjesto koje pruža ključne uvide u povijest tektonskih pomaka ploča u ovom dijelu Afrike.


Kao da gledamo drugi svijet

Iako ova slika može izgledati kao da prikazuje površinu Marsa, ona je zapravo snimljena tijekom misije Copernicus Sentinel-2 i otkriva zadivljujući teren sjeverozapadne Namibije. Zasluge: Copernicus-ESA.
Iako ova slika može izgledati kao da prikazuje površinu Marsa, ona je zapravo snimljena tijekom misije Copernicus Sentinel-2 i otkriva zadivljujući teren sjeverozapadne Namibije. Zasluge: Copernicus-ESA.

Fotografiju karakterizira niz izraženih geoloških obilježja. Među ravničarskim pejzažem posebno se ističe kružna, svijetlo smeđa formacija na desnoj strani — to je Brandberg Masiv, granitna planina visoka 2,500 metara, jedan od najviših vrhova Namibije. Ova planina nastala je tijekom Krede, prije otprilike 140 milijuna godina, u vrijeme kada su se kontinenti počeli razdvajati, što je rezultiralo formiranjem Južnog Atlantskog oceana.

U dolini rijeke Ugab, plavkaste nijanse impresivnog izdanaka Zerrissene turbiditnog sustava odražavaju slojevite sedimentne stijene koje zauzimaju gotovo 2.700 kvadratnih kilometara. U donjem dijelu slike ističe se prstenasti rub Messum kratera, koji, suprotno prvom dojmu, nije posljedica udara meteorita, već je dio strukture urušenog vulkana. Sa promjerom većim od 20 kilometara, krater se sastoji od dvostrukog prstena brežuljaka koji okružuju široku, ravnu kotlinu. Prisutnost ljudi u ovom području je minimalna; ravne bijele linije koje se protežu krajolikom su ceste, što suptilno sugerira da ova regija nije potpuno izolirana

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.