kozmos.hr
Jeste li znali?

Započela potraga za legendarnim brodom na Antarktici

Ledenjak na Antarktici
objavljeno

Antarktika je često zaboravljen sedmi kontinent, prvenstveno zbog iznimno hladne klime i slabih uvjeta za život. Uz sve to, pogotovo u prijašnjem stoljeću, ovaj kontinent bio je dovoljno fascinantan da postane destinacija za brojne ekspedicije. Takva znatiželja opstala je i u današnje vrijeme.

Zapravo, ledolomac je nedavno krenuo iz Južne Afrike prema Antarktici. Točnije, tim istraživača krenuo je iz Cape Towna prema Weddellovom moru, pod vodstvom dr. Johna Shearsa. Međutim, njihov primarni cilj nije istraživanje kontinenta, već pronalazak broda Endurance, kojeg su Ernest Shackleton i njegov tim izgubili 1915. godine. Takozvana Endurance22 ekspedicija ima za cilj pronaći olupinu nekadašnjeg broda.

 

Legendarna ekspedicija

Endurance je u sklopu tadašnje ekspedicije (1914.-1917.) trebao napraviti prvi kopneni prijelaz preko kontinenta, no kako je prelazio opasnim Weddelovim morem, došlo je do brodoloma. Što je posebice zanimljivo i čudesno je činjenica da su Shackleton i njegov tim uspjeli pobjeći i preživjeti u najnemilosrdnijoj okolini.


 

Antarktika. Izvor: Depositphotos.com.
Izvor: Depositphotos.com

 

Naime, nakon brodoloma, Shackleton i tim lutali su kontinentom pet mjeseci. Tek su kasnije brodovima za spašavanje uspjeli doseći otok Elephant. Manji broj njih zatim je krenuo prema otoku South Georgia kako bi konačno pronašli pomoć, dok su preostali članovi ekspedicije bili prisiljeni čekati na otoku. Shackleton ih je naposljetku pronašao i spasio – četiri mjeseca nakon polaska.

 

Pronalazak izgubljenog broda

Sadašnji tim koji ide u potragu za Endurance pretpostavlja da će ekspedicija trajati između 35 i 45 dana. Najveći izazov im predstavljaju izrazito niska temperatura i led. Ipak, organizatori ekspedicije Endurance22 nadaju se napokon pronaći posljednje tragove nevjerojatnog prošlostoljetnog putovanja.

Bitno je naglasiti da ovo nije prvi pokušaj potrage za ovim legendarnim brodom. Još 2019. godine formiran je istraživački tim koji je isto nastojao pronaći lokaciju broda. Međutim, tada se ubrzo izgubila komunikacija s vozilom koji je snimao morsko dno, zbog čega je tim bio prisiljen završiti svoju potragu.

Bez obzira, tim ekspedicije Endurance22 je optimističan za pronalaskom broda. Korištenjem dva podmorna drona, nadaju se pronaći Endurance i usput provesti istraživanja o stanju leda i klimatskoj promjeni. Uspjeh nije zajamčen, ali što je sigurno je da ova ekspedicija vodi Shearsa i ostale u jedan od najopasnijih dijelova Južnog oceana.

 

Izvori:

  • Yahoo News (7. veljače 2022.). Search begins for legendary Antarctic shipwreck: “Lethal environment”

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.