kozmos.hr
Jeste li znali?

Konačno pronađen brod Ernesta Shackletona

Fotografija broda Endurance na Antarktici. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Prije više od stoljeća, Ernest Shackleton i njegov tim započeli su ekspediciju s ciljem istraživanja Antarktike. Međutim, ta ekspedicija nije dugo trajala zbog nepredviđenog brodoloma koji ih je natjerao na preživljavanje. Pronalazak njihovog broda donedavno je bio izazov zbog brojnih opasnosti – sve dok nije konačno pronađen početkom ožujka ove godine.

 

Kontekst i neuspjeli pokušaji

Priča o Shackletonu i njegovom timu jedna je od najdramatičnijih kad uzmemo u obzir što se dogodilo nakon brodoloma. Nakon što su izgubili jedini način za napuštanje Antarktike, tim istraživača preživljavao je opasno niske temperature mjesecima. Shackleton je na samom kraju uspio spasiti sve svoje kolege, no samo putovanje opustošenim kontinentom ostavila im je brojne tragove. Nemilosrdna hladnoća, ozebline po njihovim tijelima i nemogućnost održavanja higijene promijenili su ih do te mjere da prilikom povratka, ljudi ih nisu mogli prepoznati.
Ledenjak na Antarktici
Antarktika je mjesto ekstremne klime i izrazito niskih temperatura
Izvor: Depositphotos
Sve u svemu, jedina misterija koja je od tada preostala bila je vezana za lokaciju broda Endurance. Duže vrijeme, nije bilo moguće pronaći ga, prvenstveno zbog teških uvjeta u zamrznutom Weddelovom moru u kojem se vjerovalo da je izgubljen.

Pronalazak stoljeće kasnije

Tim istraživača kojeg predvodi Mensun Bound proveo je više od mjesec dana u potrazi za brodom. Takozvana ekspedicija Endurance22 imala je samo jedan cilj kad se tim zaputio iz Cape Towna tijekom veljače. Konačno su uspjeli 5. ožujka. Korištenjem autonomnih podvodnih vozila, Bound i tim dobili su prve slike nekad izgubljenog broda.
Fotografija broda Endurance prije potonuća, 1915. Izvor: Wikimedia Commons
Fotografija broda Endurance prije potonuća, 1915.
Izvor: Wikimedia Commons
Zbog niske temperature te manjka svjetlosti i kisika, Endurance je očuvan u relativno dobrom stanju. Prilikom brodoloma, brod je počeo vrlo polako tonuti u Weddelovo more. Logično je da nakon jednog stoljeća, brod je završio na samom dnu hladnog mora. Iako je zbog toga bio uzrok brojnim neuspješnim potragama, istraživanje koje su proveli Bound i njegov tim konačno je urodio plodom. Time završava tek jedna od mnogih priča o starim ekspedicijama.

Izvor:

  • National Geographic (9. ožujka 2022.). Shackleton’s legendary ship is finally found off the Antarctic Coast, a century later

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.