kozmos.hr
Svemir

Utječe li širenje Svemira na rast crnih rupa?

autor
objavljeno

Tim znanstvenika nedavno je predstavio intrigantnu teoriju – smatraju da što Svemir brže raste, s njim sve brže rastu i crne rupe.

Nove spoznaje

Istraživači kažu da su pronašli dokaze da Svemir koji se širi uzrokuje paralelni rast crnih rupa. Tim istraživača prošloga je tjedna objavio svoja otkrića u The Astrophysical Journal Letters-u, tvrdeći da širenje Svemira može uzrokovati i širenje nebeskih objekata, poput supermasivnih crnih rupa.

„Predložili smo da je masa bilo koje crne rupe proporcionalna veličini Svemira“, rekao je Kevin Croker, astrofizičar sa Sveučilišta Hawaii i koautor rada.

Šire li se samo crne rupe?

Naravno, ovo postavlja pitanje zašto se objekti poput Zemlje ili našeg Sunca također ne šire? Objašnjenje je zamršeno, ali u osnovi argument je da oni nisu dovoljno veliki ili stari – iako bi se mogli pridružiti tom fenomenu ako njihovu masu na kraju potroši crna rupa.


Možda više zabrinjava činjenica da bi se objekti mogli širiti još brže kako vrijeme prolazi – „U svakom Svemiru koji se širi sve mase crnih rupa će rasti na ovaj način. Ako se širenje Svemira ubrzava, mase crnih rupa će rasti sve brže i brže. Dakle, nije ubrzanje širenja ono što uzrokuje rast, već samo širenje,“ rekao je Croker.

Propitivanje teorije

Kako bi došli do svojih zaključaka tim je modelirao veličinu dvije stvarnih crnih rupa u sudaru u odnosu na Svemir koji se širi. Otkrili su da kako su se objekti približavali jedan drugom, činilo se da rastu proporcionalno širenju Svemira.

Istraživači su također otkrili da bi se taj rast mogao dogoditi i u crnim rupama koje se nisu sudarale, poput onih u središtima galaksija. Naravno, sve je to – barem za sada –  samo hipoteza. Tim se nada da će im sofisticiraniji instrumenti u budućnosti omogućiti da potvrde svoja otkrića.

Divovska crna rupa galaksije M87 ispaljuje ‘mlazove’ gotovo brzinom svjetlosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Kevin S. Croker et al., „Cosmologically Coupled Compact Objects: A Single-parameter Model for LIGO–Virgo Mass and Redshift Distributions,“ The Astrophysical Journal Letters 921/2 (2021).

Anonymus (10. studenoga 2021.), Uh Oh, Turns Out the Universe Might Be Making Black Holes Even Bigger, futurism.com (pristup 10. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.