kozmos.hr
Tehnologija

Umjetna inteligencija pružila uvid u crnu rupu

Umjetna inteligencija. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Pitao sam sustav umjetne inteligencije što se nalazi unutar crne rupe te dobio odgovor na pitanje u nekoliko nevjerojatnih slika.

Široka primjena umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija nikada prije nije bila toliko popularna. Manzovi znanstvenici koriste umjetnu inteligenciju kako bi im pomogli u radu, a postoji bezbroj primjera gdje je umjetna inteligencija bila korisna te donijela nevjerojatna otkrića.

I astronomi se ne srame koristiti umjetnu inteligenciju za pomoć u istraživanju kozmosa. Štoviše, razvili su neuronsku mrežu za predviđanje kozmoloških parametara na temelju svojstava galaksija. Poznavanjem astrofizičkih svojstava pojedine galaksije moguće je ograničiti globalni kozmološki parametar gustoće materije u Svemiru s relativnim rasponom od oko 10%.

Međutim AI može puno više. Naime, neki znanstvenici misle da će naši AI sustavi postati toliko evoluirani da bi mogli čak pronaći vanzemaljsku AI i komunicirati s njima.

Evolucija umjetne inteligencije

Znanstvenici su zatražili od umjetne inteligencije da stvori sliku unutrašnjosti crne rupe, a rezultati su prilično uzbudljivi. Kako je izvijestio Tweak Town algoritam strojnog učenja koji generira slike iz tekstualnih opisa otkrio je ono za što vjeruje da se nalazi unutar crne rupe.


Ovaj sustav umjetne inteligencije, nazvan DALL-E, temelji se na GPT-3, autoregresivnom jezičnom modelu koji koristi duboko učenje za generiranje teksta koji nalikuje ljudskom jeziku. OpenAI stvorio je oba sustava umjetne inteligencije, a DALL-E je dao posebno zanimljive rezultate na temelju unosa u njegov promptni okvir. Korisnici mogu zatražiti od DALL-E-a da proizvede što god žele. OpenAI je već lansirao DAll-E 2, a možete testirati ovdje.

DALL-E je zamoljen da pokaže sliku unutrašnjosti crne rupe, nešto što je nemoguće provjeriti s obzirom na znanje koje ljudi trenutno imaju o crnim rupama. Unatoč tom ograničenju, DALL-E je dao vrlo iznenađujuće rezultate jer je AI stvorio niz slika crnih rupa koje su bile potpuno originalne. Slika, koju možete vidjeti niže u prilogu, ‘odgovor’ je umjetne inteligencije na spomenuti zahtjev da prikaže unutrašnjost crne rupe.

Što je unutar crne rupe prema umjetnoj inteligenciji

Slika koju je napravio AI pokazuje što se nalazi unutar crne rupe (©Craiyon).
Slika koju je napravio AI pokazuje što se nalazi unutar crne rupe (©Craiyon).

Gornja slika rezultat je koji sam dobio kada sam od iste umjetne inteligencije zatražio da napravi sliku crne rupe.  DALL-E može biti izvrstan način da testirate svoju maštu ako ste zainteresirani za njegovu upotrebu. Slijedite ovu poveznicu da biste započeli ubacivati svoje zahtjeve.

Dall-E je samo jedan od dokaza koliko su sustavi umjetne inteligencije postali razvijeni. Štoviše, sudeći prema izjavi jednog od bivših Googleovih zaposlenika, neki oblici umjetne inteligencije možda su čak razvili osjećaje.

Umjetna inteligencija može uspješno kontrolirati plazmu u eksperimentu s nuklearnom fuzijom

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.