kozmos.hr
Znanost

Ujedinjeno Kraljevstvo proglasilo hobotnice i lignje ‘bićima s osjećajima’

objavljeno

Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo je odluku kojom je hobotnice i lignje proglasilo bićima koje osjećaju ‘bol, zadovoljstvo, glad, žeđ, toplinu, radost, udobnost i uzbuđenje’

Životinjski osjećaji

Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdilo da su hobotnice osjećajne – sposobne, to jest, percipirati stvari poput boli i zadovoljstva.

Zemlja dodaje amandman svom zakonu o dobrobiti životinja kako bi se stvorenja kao što su hobotnice, rakovi, lignje i jastozi zajedno sa „svim drugim desetonožnim rakovima i glavonošcima“ prepoznala kao osjetna bića, navodi se u priopćenju za javnost britanskog odjela za Okoliš, hrana i ruralna pitanja (Department for Environment, Food & Rural Affairs). Prijedlog zakona ima za cilj osigurati da se osjećaj životinja uzima u obzir pri izradi vladine politike, te bi kao takav mogao poslužiti kao poticaj za rasprave o pravima životinja i izboru prehrane.

„Znanost je sada jasno dala do znanja da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je ispravno da su obuhvaćeni ovim vitalnim dijelom zakona“, rekao je ministar za dobrobit životinja Lord Zac Goldsmith u priopćenju.

Utjeha i radost

Vijest je uslijedila nakon opsežnog izvješća Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (London School of Economics and Political Science) u kojem je utvrđeno da su ta stvorenja sposobna osjećati „bol, zadovoljstvo, glad, žeđ, toplinu, radost, udobnost i uzbuđenje“.

To je zbog „složenog središnjeg živčanog sustava stvorenja, jednog od ključnih obilježja osjećaja“, navodi se u priopćenju. „[Naše] je stajalište da je došlo vrijeme da se glavonošci i desetonošci rakovi uključe u zakon o dobrobiti životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu na eksplicitan način“, stoji u izvješću, „i da se poduzmu proporcionalni koraci za reguliranje praksi koje su izvor razumnih i raširenih brige o dobrobiti životinja.“

Vrijedi napomenuti da je u priopćenju istaknuto da zakon neće utjecati na postojeće operacije i prakse pomorske industrije, jer utječe samo na buduće odluke vlade. Međutim, još uvijek je dobro vidjeti da velika svjetska vlada poduzima konkretne korake kako bi konačno prepoznala osjećaj stvorenja.

Što je svijest? Je li moguće prenijeti um u virtualni život?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (19. studenoga 2021.), „Lobsters, octopus and crabs recognised as sentient beings – Amendment to Animal Welfare (Sentience) Bill following LSE report on decapod and cephalopod sentience,“ gov.uk (pristup 25. studenoga 2021.)

Anonymus (20. studenoga 2021.), United Kingdom Declares Octopuses, Squids Are Sentient Beings, futurism.com (pristup 25. studenoga 2021.)

Ja sam Filip Šimunjak, student sam završne godine studija ranonovovjekovnog povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme volim čitati i pisati. Svemir, astronomija i astrofizika fasciniraju me od mladosti.