kozmos.hr
Znanost

U ogromnoj kineskoj vrtači pronađen ” novi svijet “

objavljeno

Kineski istraživači otkrili su izgubljeni svijet ispod površine Zemlje.

Iznenađenje ispod površine Zemlje

Dok su se spuštali u dotad neistraženu vrtaču,  naišli su na ogromna drevna stabla i iznenađujuće gustu vegetaciju. Prema njima, vrtača bi čak mogla biti dom nikada prije viđenim oblicima života.

Vrtača je 192 metra  duboka, duga 305 metara i široka 150 metara. Jedna je od 30 poznatih vrtača u okrugu autonomne regije Leye.

Unatoč činjenici da smo u 21. stoljeću, istraživali smo površinu Mjeseca i mapirali smo daleke svjetove, postoje tajne koje našeg planeta koje još uvijek nismo otkrili. Antarktik je u potpunosti istražen, a na najviše planine uspjeli smo se popesti. Putovali smo do nezamislivim dubinama u oceanima našeg planeta. unatoč svemu ovome, naš planet nastavlja nas iznenađivati.

Divovska vrtača otkrivena je u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangxi Zhuang koja je dom nekim od najimpresivnijih drevnih šuma na svijetu.

Gusta vegetacija

Unutar gigantske vrtače, istraživači su otkrili šume koje grade drevna stabala koja se uzdižu u zrak više od 40 metara.

Istraživači su morali pješačiti nekoliko sati prije nego što su stigli do dna vrtače. Nakon napornog puta ondje su pronašli tri ulaza u ovaj tajanstveni svijet. Dno vrtače obrubljeno je “dobro očuvanom primitivnom šumom”, a istraživači smatraju da je ovaj novi svijet vjerojatno dom nikad prije viđenom životu.

Chen Lixin, vođa tima špiljske ekspedicije Guangxi 702, također je otkrio da je vegetacija unutar vrtače impresivna.

“Ovo je super vijest”, rekao je za Live Science George Veni, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje špilja i krša (NCKRI) u SAD-u.

Rekao je da bi u većini drugih dijelova svijeta vrtače mogle biti prilično malene, promjera samo metar ili dva. Međutim, istraživači špilja otkrili su skriveni svijet u svibnju 2022. kada su se spustili u dosad neistraženu masivnu vrtaču koja se proteže na više od 53 milijuna kubičnih metara.

Prekrasan krški krajolik obilježje je regije Guangxi. Krški krajolici obično nastaju kada se temeljna stijena otapa. Krške formacije pokrivaju veći dio južne Kine, čime je regija dobila status svjetske baštine UNESCO-a.

Takve vrtače su na mandarinskom jeziku poznate kao “tiankeng” ili “nebeske jame”, a dno vrtače istraživačima se doista činilo kao drugi svijet kada su se spustili u njega.

Oaze života

Prema istraživačima, krške špilje i vrtače mogu pružiti oazu za život, štiteći ga od vanjskih čimbenika i omogućavajući mu da napreduje.

Vrtače nastaju kada se površinski sloj sruši i stvori udubljenje u tlu. Mnoge vrtače nastaju zbog krških procesa – kemijskih promjena u karbonatnim stijenama ili procesa sufozije. Promjer i dubina vrtača mogu se kretati od jednog metra do 600 metara.  Mogu biti u obliku zdjela obloženih zemljom do ponora s rubovima stijena.

Vrtače se nalaze u većini dijelova svijeta i mogu se pojaviti postupno ili iznenada.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube