kozmos.hr
Jeste li znali?

Tunguska – pad meteorita ili nešto drugo? Evo što kažu dokumenti CIA-e.

objavljeno

Zbirka deklasificiranih datoteka CIA-e uključuje zanimljiv dokument o eksploziji Tunguske.

Slika: Opće je prihvaćeno da je eksploziju Tunguske izazvao meteorit. Izvor: Pixabay

U rano jutro 30. lipnja 1908. godine, u 7 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, nebom je proletjela vatrena kugla koju su promatrali mnogi stanovnici istočnog Sibira.

Let ovog neobičnog nebeskog tijela popraćen je zvukom nalik grmljavini. Eksplozija koja je uslijedila potresla je zemlju koja se osjetila u obodu od više od milijun četvornih kilometara.

Početne studije o fenomenu Tunguska započele su mnogo kasnije, dvadesetih godina 20. stoljeća, kada su na lice mjesta poslane četiri ekspedicije koje je organizirala Akademija znanosti SSSR-a. Ubrzo je utvrđeno da su oko pada Tunguskog meteorita stabla pala od središta prema van, a u središtu su neka od njih stajala, ali bez ijedne grane.

Velik dio šume je izgorio. Naknadne ekspedicije (bilo ih je oko 20) primijetile su da je na području palih šuma formirana specifična figura u obliku “leptira”, čija se os simetrije podudarala s putanjom meteorita (prema očevicima) : od istoka-jugoistoka prema zapadu-sjeverozapadu.

Ukupna površina uništene šume bila je oko 2200 četvornih kilometara. Utvrđeno je da se eksplozija nije dogodila kada je meteorit došao u kontakt sa Zemljom, već u zraku, na visini od 5-10 km. Mnoge geofizičke stanice u Europi, Aziji i Americi zabilježile su zračne valove koji kruže oko svijeta, a neke su seizmičke stanice zabilježile potrese.

Slika iz 1908. godine koja prikazuje srušena stabla u području eksplozije tunguske.  Izvor: wikimwdia commons.

Tajga i rijetke kolibe u radijusu od 5 do 7 kilometara potpuno su izgorile zbog posljedica eksplozije, a opseg u kojem su stabla odsječena varirao je od 25 do 30 kilometara. Blistavi narančasti sjaj viđen je čak i iz zapadne Europe.

Kao rezultat snažne eksplozije i protoka vrućih plinova izbio je divlji šumski požar. Nekoliko minuta nakon eksplozije izbila je magnetska oluja, registrirana u Irkutsku, koja je trajala 4 sata i zapanjujuće je podsjećala na geomagnetske smetnje uočene nakon eksplozije nuklearnih objekata u gornjim slojevima.

Zanimljivo je i da je od Jeniseja do atlantske obale Europe noćno nebo bilo toliko sjajno da se moglo lako čitati bez dodatne rasvjete. A to se odnosi na noć nakon događaja! U Kaliforniji je u srpnju-kolovozu 1908. došlo do naglog pada transparentnosti atmosfere.

Ali što je uzrokovalo ovu masivnu eksploziju? Više od 110 godina kasnije, nemamo konačan odgovor. Svake godine izlazi sve više novih teorija o Tunguskoj, od kometa preko nuklearnih testova do NLO-a, ali bez rezultata.

Istraživanja traju još i danas

Procjena energetske snage eksplozije pokazala je veće vrijednosti oslobođene energije nego tijekom pada meteora u Arizoni, koji je formirao krater promjera 1200 metara. Međutim, na mjestu pada Tunguskog meteorita nema kratera.

To se objašnjava činjenicom da se eksplozija dogodila prije sudara nebeskog tijela sa zemljinom površinom. Iako istraživanja o mehanizmu eksplozije tunguskog meteorita još nisu dovršena, većina znanstvenika vjeruje da je ovo tijelo, koje je imalo ogromnu kinetičku energiju, imalo malu gustoću (manju od gustoće vode), malu tvrdoću i veliku hlapljivost.

Fotografija s ekspedicije 1929. godine koja ponovno prikazuje razaranja uzrokovana eksplozijom Tunguske. Izvor: Wikimedia Commons

Vjeruje se da je upravo to doprinjelo brzom isparavanju i uništenju tijela, kada se spustilo u gušće slojeve atmosfere. Čini se da je to bila kometa koja se sastojala od smrznute vode i plinova.

Hipotezu “kometa” za tunguski meteorit predložili su ruski istraživači na temelju suvremenih podataka o prirodi kometa. Prema njihovim procjenama, masa tunguskog meteorita nije bila manja od milijun tona, a brzina – 30-40 km / sek. Snaga eksplozije bila je otprilike jednaka snazi tisuću atomskih bombi, poput one bačene na Hirošimu.

U području pada, u tlu su pronađeni mikroskopski silikatni i magnetski mjehurići, nalik meteoritskoj prašini i predstavljaju raspršenu jezgru komete. Moguće je da je kozmička prašina s repa komete bila uzrok posebnog loma sunčeve svjetlosti, što je dovelo do noćnog sjaja.

Najčešće teorije o Tunguskom događaju

Tunguski meteorit, ili kako je u znanstvenim krugovima poznat kao “tunguska eksplozija”, još nije u potpunosti proučena. Potrebno je još mnogo studija, ali ipak postoje neke hipoteze koje čekaju potvrdu nakon detaljnijih istraživanja. Evo nekoliko osnovnih pretpostavki:

  • Hipoteza 1: Tunguski meteorit bio je komet. To je hipoteza koju podržava većina istraživača. Mnoge činjenice idu u njegovu korist, ali zasad nema potpune potvrde ove pretpostavke.
  • Hipoteza 2: Tunguski meteorit bio je sastavljen od “anti-materije”. Eksplozija uočena tijekom pada bila je rezultat interakcije “materije” s “antimaterijom”, koja je praćena oslobađanjem ogromne količine energije, tj. nuklearnom eksplozijom.

Do sada ta pretpostavka nije dokazana, iako je zabilježeno pojačano zračenje u nekim područjima Tunguske. Međutim, u gornjim slojevima atmosfere nema radioaktivnih elemenata koji bi trebali tamo biti prisutni ako se doista dogodila nuklearna eksplozija.

  • Hipoteza 3: Tunguski meteorit bio je mikroskopska crna rupa koja je prodrla u Tungusku tajgu izašla iz Atlantskog oceana. Pojave koje bi se dogodile u takvom slučaju (posebno pitanje je mogućnost postojanja crnih rupa male mase) – plavi sjaj, izduženi oblik uništenih šuma, odsustvo gubitka mase itd. – ne odgovaraju u potpunosti pojavama uočenim u padu meteorita.
  • Hipoteza 4: Tunguski meteorit bio je NLO koji je letio iznad Zemlje, ali kao posljedica nesreće pao je u rijetko naseljeno područje, poput sibirske tajge, te se prije sudara sa zemljinom površinom samouništio.

Postoje, naravno, mnoge druge pretpostavke o prirodi ovog fenomena, ali znanstvenici još uvijek ne mogu pronaći dovoljno činjenica koje bi podupirale samo jednu teoriju. . Budući da se o većini “najčešćih” teorija govorilo već milijunima puta, zašto se ne usredotočiti na najnemogućiju pretpostavku – da su događaj iz Tunguske uzrokovali NLO-i?

Je li eksploziju Tunguske uzrokovao NLO?

Tunguska event,fireball in the sky,Russian tundra,Siberia incident

Prije nego što nastavimo, moramo objasniti da ne tvrdimo da je eksploziju Tunguske izazvao NLO, niti odbacujemo ovu hipotezu. Ovdje smo kako bismo razgovarali o popularnim teorijama koje upućuju na vanzemaljce ili svemirske letjelice i vidjeli kuda nas to vodi.

Sad, uz to rečeno, evo nekoliko teorija koje tvrde da iza incidenta u Tunguskoj stoji NLO. Već smo opisali najpopularniju verziju u vezi NLO-a koji se slučajno srušio na licu mjesta. No postoje i druge, zabavnije pretpostavke.

Razni stručnjaci različitih znanstvenih područja izrazili su svoja razmišljanja, a neki od njih sugeriraju ovu verziju: NLO (svemirski brod) pokušavao je poletjeti i srušio se. Ovo zvuči kao drugačiji pristup glavnoj teoriji NLO-a, pa evo boljeg.

U Sibiru postoji službeni Javno-državni fond pod nazivom „Tunguski svemirski fenomen“. Prije otprilike 16 godina predsjednik ove organizacije izašao je sa svojom verzijom. Sugerirao je da nas je vanzemaljska civilizacija smještena u sibirskoj tajgi zaštitila od uništenja miniranjem meteorita. Prema njegovim riječima, NLO se namjerno sudario s Tunguskim meteoritom kako bi nas zaštitio.

Četvrta teorija, koju je predložio jedan od prvih istraživača koji su  izveli  ekspediciju prije 100 godina, tvrdio je da je događaj iz Tunguske zapravo pokušaj  vanzemaljaca da prenesu svoje znanje na nas. Problem je u tome što čovječanstvo nije spremno za to znanje i ono bi nam se otkrilo tek kad postignemo potrebno stanje napretka.

Naravno,niti jedna teorije vjerovatno nije niti blizu istini. Problem je u tome što možda nikada nećemo saznati što se uistinu dogodilo. Napokon, niti jedan komad ostataka nikada nije bio otkriven niti jednom od 50+ ekspedicija.

Činjenica da nema ostataka, međutim, ne znači da je tamo bilo NLO-a ili vanzemaljaca. Nedavno sam naletio na tajni dokument CIA-e o Tunguskoj koji je pružio određeni uvid u mišljenje CIA-e o teorijama NLO-a. Evo što su američke obavještajne službe imale reći o eksploziji.

Deklasificirani dokument CIA-e sugerira da je eksplozija Tunguske bila vezana uz NLO

Prije nekoliko tjedana, CIA je ponovno deklasificirala nekoliko tisuća starih dokumenata, zahvaljujući naporima Crnog Trezora. Cjelokupnu novu zbirku datoteka možete pogledati ovdje.

Jedan mi je dokument privukao pažnju jer je raspravljao o mogućnosti da su događaj iz Tunguske zapravo uzrokovali NLO-i. Prije ove zbirke dokumenata, pretpostavljam da nitko nije znao da je CIA provela vlastitu istragu prije nekoliko desetljeća.

U svakom slučaju, dvije stranice opisuju jedno posebno istraživanje sovjetskog događaja iz Tunguske  1960-ih. Objašnjava “povijesti” viđenja NLO-a, ali naglašava eksploziju Tunguske kao najznačajniji NLO fenomen u povijesti.

Fokusna točka ovog deklasificiranog dokumenta nekoliko je rečenica koje opisuju let Tunguskog meteorita. Na temelju analize promatranja sa cijelog sovjetskog teritorija i dodatnih istraživanja, vjeruje se da je objekt Tunguska izveo manevar dok je padao s neba.

CIA-in spis nastavlja se s mišljenjem autora da bi, ako vlada potvrdi da je eksplozija Tunguske bio NLO, to predstavljalo niz novih velikih problema širom svijeta. Autor izražava svoju zabrinutost da bi , ako se potvrdi postojanje vanzemaljaca, donijelo kaos i nesreću.

Dokument završava pozivom na akciju da se sve tvrdnje o NLO-ima povezanim s eksplozijom u Tunguskoj odbace i zaborave. Prema autoru, istraživanje bi trebalo biti strogo znanstveno i nema mjesta ni za što izvanredno.

Sve u svemu, deklasificirani dokument CIA-e ne potvrđuje da je riječ o NLO-u, ali ne odbacuje ovu mogućnost. Nažalost, nikada nije službeno potvrđeno da je Tunguski meteorit izveo manevar, ali na temelju ovog dokumenta jasno je da je netko u CIA-i vjerovao u ovu verziju. Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Na kraju, hoćemo li ikada saznati istinu? Ako je CIA ili bilo koja druga obavještajna služba otkrila nešto više, to se očito skriva. Ali što su pronašli kad nije bilo ostataka? Nadalje, eksplozija Tunguske dogodila se mnogo prije napredne tehnologije današnjice. Svi istraživači s kojima moraju surađivati ​​su izvještaji očevidaca od prije 100 godina i 2200 četvornih kilometara uništenih šuma.

Eksplozija Tunguske bila je samo jedan od mnogih izvanrednih fenomena koji su se dogodili 1908. godine, ali ti su drugi događaji tema za neko drugo vrijeme. Hoće li stručnjaci ikad pronaći odgovor? Osobno sumnjam.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:
• Atkinson, N. (2015, December 25). Scientist claims UFO collided WITH TUNGUSKA meteorite to SAVE EARTH.
• Bressan, D. (2019, July 01). For almost 100 years, Scientists puzzled over The Tunguska event.
 Greenewald, J. (2021, February 16). UFOs: The Central intelligence Agency (CIA) Collection.
 Maybe there is NO UFO [PDF].
 NASA. (n.d.). The tunguska impact–100 years later.
• The Physics Arxiv. (2020, October 09). Tunguska explosion in 1908 caused by asteroid grazing Earth.
• Science X. (2004, August 10). Researchers say Tunguska event was an ufo CRASH: Debris of alien Spaceship found.
• Selyukh, A., & Wadelton, B. (2019, June 29). Was this mysterious blast caused by aliens?

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube