kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Tajanstveno otkriće na Arktiku: drevne prazne ‘grobnice’ zaintrigirale znanstvenike
Znanost

Tajanstveno otkriće na Arktiku: drevne prazne ‘grobnice’ zaintrigirale znanstvenike

objavljeno

Južno od Arktičkog kruga, u gustim šumama sjeverne Finske, istraživači su otkrili područje sa desecima ‘neobičnih’ grobnih jama. Radnici su prvi put naišli na ovo područje, poznato kao Tainiaro, prije šezdeset godina. Od tada, njegova prošlost ostaje nepoznata. Nedavna temeljita analiza mjesta, provedena od strane istraživača sa Sveučilišta u Ouluu, otkrila je da je riječ o velikom groblju iz doba lovaca-sakupljača, starom približno 6,500 godina. Ovo je objavljeno u studiji datiranoj 1. prosinca, u časopisu Antiquity.

“Izuzetno veliko groblje na tako visokoj sjevernoj geografskoj širini izaziva revidiranje dosadašnjih pretpostavki o prapovijesnim skupljačima u toj regiji,” izjavili su istraživači, ukazujući na potrebu za “prilagodbom naših shvaćanja.”

Tijekom iskopavanja u 2018. godini i analize arhivskih podataka, otkriveno je između 115 i 200 grobnih jama, uglavnom pravokutnog oblika, prosječnih dimenzija 2 metra u dužinu i 0,75 metara u dubinu. Unutar jama nisu pronađeni ljudski ostaci, ali je otkriveno tisuće artefakata, uključujući keramičke predmete, oker i spaljene životinjske kosti. Među nalazima su i precizno izrađena dlijeta te kameni alati prikladni za obradu, pojasnio je Aki Hakonen, jedan od autora studije, u izjavi za McClatchy News.


Usporedbom s drugim arheološkim nalazištima iz kamenog doba, istraživači su zaključili da su jame vjerojatno bile korištene kao grobna mjesta nomadskih skupina koje su se bavile lovom i ribolovom.

Nomadske grobnice?

“Iako na Tainiaru nisu pronađeni kosti, smatramo da je mjesto služilo kao groblje,” naglašavaju istraživači. No, prisutnost spaljenog materijala u nekim jamama ukazuje na mogućnost da su korištene i kao ognjišta, premda to nije sasvim potvrđeno.  Ovo otkriće ukazuje na mogućnost da je mjesto imalo više namjena, ne samo kao groblje.

“Novija istraživanja ukazuju da su mjesta iz mezolitika namijenjena mrtvima bila i mjesta života, te da su neka od tih mjesta bila naselja s grobovima ispod stambenih jedinica,” dodaju istraživači. Ukoliko je Tainiaro djelomično korišten kao groblje, to bi ga uvrstilo među najveća takva mjesta iz kamenog doba u sjevernoj Europi. Samo u Finskoj postoji više od 200 grobnih mjesta iz kamenog doba, ali većina su značajno manja, ističe Hakonen.

“Mjesta s oko 20 grobova su rijetkost, a više od 100 ili 200 grobova je iznimno neobično,” rekao je Hakonen. Lokalitet Tainiaro posebno je zanimljiv zbog svoje lokacije u surovom subarktičkom području s teškim zimskim uvjetima i temperaturama koje padaju ispod -6 stupnjeva Celzija.

“To nije mjesto gdje biste očekivali okupljanje velikih skupina lovaca-sakupljača iz kamenog doba,” zaključuje Hakonen. “No, čini se da je ipak bilo tako.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.