kozmos.hr
Znanost

NASA-in satelit otkrio misterij na arktičkom fjordu

NASA-in satelit otkrio misterij na arktičkom fjordu.
objavljeno

U grenlandskom fjordu prepunom komadića santi leda uočena je zagonetna pojava. Iako postoji nekoliko mogućih objašnjenja, stručnjaci smatraju da nikada nećemo sa sigurnošću znati što je točno izazvalo ovaj neobični fenomen.


Ova nevjerojatna satelitska fotografija prikazuje misteriozni luk u magičnom, ledom prekrivenom fjordu unutar Arktičkog kruga. Istraživači su iznijeli nekoliko teorija, no ističu da možda nikada nećemo sa sigurnošću znati što ga je uzrokovalo. Fjord Itilliarsuup Kangerlua dio je sustava fjordova Uummannaq u zapadnom Grenlandu, otprilike 740 km sjeverno od glavnog grada Nuuka. Uski vodeni put dug 2,6 km oblikovala su dva ledenjaka, Sisoortartukassak i Kangilleq, koji su razdvojeni malim otokom na početku fjorda, kako možemo vidjeti u podacima NASA Earth Opservatorija.

Ljeti tisuće sitnih komadića santi leda odlomljenih s ledenjaka prekrivaju površinu fjorda, zbog čega pogled iz ptičje perspektive izgleda poput zvjezdanog neba uhvaćenog teleskopom. No, najzanimljiviji dio fotografije je tanak bijeli luk koji prelazi preko fjorda. Earth Observatory navodi da taj luk najvjerojatnije predstavlja val pomaka koji se kretao fjordom, udaljavajući se od ledenih masa. Val je možda izazvao veliki komad leda koji se odlomio s ledenjaka Kangilleq i srušio u vodu, stvarajući mreškanje nalik valovima nastalim bacanjem kamena u mirno jezero.


Ova nevjerojatna satelitska fotografija prikazuje misteriozni luk u magičnom, ledom prekrivenom fjordu unutar Arktičkog kruga. Zasluge: NASA Earth Observatory.

Ova nevjerojatna satelitska fotografija prikazuje misteriozni luk u magičnom, ledom prekrivenom fjordu unutar Arktičkog kruga. Zasluge: NASA Earth Observatory.

Tajanstvena površina fjorda

“Po mom mišljenju, ovo izgleda kao val izazvan procesom odlamanja leda,” izjavio je Josh Willis, oceanograf NASA-e. Dodao je da “savršeni oblik” luka i smjer vala podsjećaju na slične događaje kod drugih ledenjaka. Dan Shugar, geomorfolog sa Sveučilišta u Calgaryju, i Mike Wood, glaciolog iz Moss Landing Marine Laboratories u Kaliforniji, također vjeruju da je luk rezultat procesa odlamanja leda.

Unatoč tome, Willis napominje da je val mogao nastati i zbog podvodnog mlaza svježe otopljene vode koji izvire iz ledenjaka Kangilleq. Takvi mlazovi nastaju kada se otopljena slatka voda ispod ledenjaka ulijeva u slanu vodu fjorda i podiže na površinu, istiskujući okolnu vodu. Bez dodatnih podataka teško je sa sigurnošću utvrditi točan uzrok. “Na temelju samih satelitskih snimaka, možda nikada nećemo točno znati što je izazvalo [ovu] prolaznu pojavu,” zaključili su znanstvenici.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.