kozmos.hr
Tehnologija

Svemirska solarna elektrana mogla bi funkcionirati

Airbusov 'Power Beaming' – tehnologija za emitiranje energije na velike udaljenosti (©Airbus).
autor
objavljeno

Novi eksperiment dao je obećavajuće podatke koji govore u prilog mogućnosti korištenja solarnih elektrana u orbiti Zemlje za napajanje naših električnih mreža.

Eksperiment

Zrakoplovni div Airbus u novom eksperimentu pokazao je kako se solarna energija može emitirati iz svemira na površinu našeg planeta. Do sada je sustav bežičnog prijenosa učinkovito ispitan na svega 30 metara udaljenosti, a ova tehnologija svima nam je dobro poznata u vidu bežičnog punjenja novijih mobilnih uređaja (iako je u slučaju mobitela riječ o svega par milimetara razmaka).

Međutim inženjeri su uvjereni da mogu povećati domet ove tehnologije i dosegnuti svemir tijekom sljedećeg desetljeća. Demonstracija, koju je održao Airbus, pokazala je prijenos električne energije s fotonaponske ploče u obliku mikrovalova na prijemnik udaljen oko 36 m. Prenesena energija osvijetlila je maketu grada i pokretala generator vodika i hladnjak.

Iako je od 36 metara do Zemljine orbite dug put, Airbusovi inženjeri vjeruju da bi „prvi operativni Power Beaming prototipovi mogli biti u upotrebi do ranih 2030-ih“.


Airbusov 'Power Beaming' – tehnologija za emitiranje energije na velike udaljenosti (©Airbus).
Airbusov ‘Power Beaming’ – tehnologija za emitiranje energije na velike udaljenosti (©Airbus).

Prvi korak

„Sada kada smo po prvi put – na malom uzorku – uspješno testirali ključne temelje budućeg svemirskog solarnog energetskog sustava, spremni smo podići energetsko emitiranje na sljedeću razinu,“ rekao je Yoann Thueux, voditelj istraživačkog projekta.

Airbus će prvo pokušati emitirati solarnu energiju sa zračne platforme – tj. postepeno povećati udaljenost dok ne dosegnu svemir. Solarna energija prikupljena u svemiru i emitirana u zrakoplove mogla bi revolucionirati zrakoplovstvo. Naime, osim što bi se tako napajale sami zrakoplovi, letjelice bi ujedno mogle poslužiti kao mobilni čvorovi koji odašilju energiju bilo gdje na Zemlji.

Jesu li svemirske solarne elektrane budućnost

Solarna energija bazirana u svemiru također bi mogla pomoći u ‘odvikavanju’ svijeta od fosilnih goriva i pridonijeti budućnosti bez ugljika. Znanstvenici vjeruju da bi se globalno gospodarstvo moralo u potpunosti dekarbonizirati do 2050. godine kako bi se spriječilo zagrijavanje planeta u prosjeku za više od 1.5°C. Međutim nedavno izvješće Ujedinjenih Naroda otkrilo je da je taj cilj još uvijek nedostižan.

Pogled u ‘zelenu budućnost’

Tehnologije prijenosa energije omogućile bi stvaranje novih energetskih mreža na nebu i mogle bi pomoći u rješavanju problema energije – kao, primjerice, omogućiti državama da brzo i efikasno distribuiraju energiju gdje god to bilo potrebno.

Proizvodnja solarne energije mnogo je učinkovitija u svemiru nego na Zemljinoj površini, gdje oblaci i ciklus dan-noć onemogućuju postizanje maksimalne osvijetljenosti. Osim toga sunčevo je zračenje je 50% intenzivnije u svemiru. Međutim, tehnologija nije bez nedostataka.

„Kako bi sateliti prikupljali sunčevu svjetlost, trebali bi biti u promjeru široki oko 2 kilometra kako bi postigli istu razinu snage kao nuklearna elektrana,“ pojasnio je Thueux. Dakako, čovjek nikada ništa približno te veličine nije lansirao u svemir.

https://www.youtube.com/watch?v=DUUsTSMj6s0

Sustav ne bi bio skuplji od konvencionalne zemaljske infrastrukture za proizvodnju električne energije, poput nuklearnih elektrana ili velikih solarnih ili vjetroelektrana, prema Airbusu.


Donedavno smatrana tek područjem znanstvene fantastike, solarna energija bazirana u svemiru u posljednje vrijeme dobiva sve više na značaju s vodećim svjetskim svemirskim agencijama koje pokreću razvojne projekte i studije izvedivosti koji bi mogli dovesti do lansiranja prvih ‘svemirskih elektrana’ tijekom sljedećeg desetljeća.

Klimatske prijelomne točke možda bliže nego mislimo

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (27. rujna 2022.), „Solar power beams: a step towards cleaner energy,“ airbus.com (pristup 20. studenoga 2022).

Tereza Pultarova (17. studenoga 2022.), „Space-based solar power could really work, experiment shows,“ space.com (pristup 20. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.