kozmos.hr
Tehnologija

Sve uspješnija levitacija pomoću zvučnih valova

objavljeno

Istraživači su smislili novi, poboljšani način levitacije objekata koristeći se samo zvučnim valovima.

Impresivan podvig tehnologije miješane sa stvarnosti koji bi mogao biti početak nekih futurističkih funkcijama nalik na holograme.

Istraživači su uspjeli levitirati pojedinačne polistirenske kuglice i čestice vode unutar posebnog kućišta. Pomicali su ih u tri dimenzije podešavanjem stotinu malih zvučnika, postavljenih u svojevrsnu mrežu.

U jednoj demonstraciji uspjeli su levitirati maleni komad tkanine u zraku, na koji su projicirali video zeca koji skače.

Smetnje

Tim je također riješio grešku koja se pojavila u prethodnoj iteracijom njihovog rada.

Povećanjem broja zvučnika na 256 i podešavanjem svakog od njihovih izlaza pomoću sofisticiranog softvera, istraživači su uspjeli pomaknuti objekt unatoč prisutnosti smetnji.

Predmet koji se nalazio unutar kućišta mogao je uzrokovati besciljno odbijanje i poskakivanje pojedinačnih zvučnih valova, uzrokujući da bilo koji predmet koji levitira ispadne iz zraka.


“U prošlosti su naši 3D zasloni morali postojati u vakuumu, ali sada možemo stvoriti 3D sadržaj ispred vas”, rekao je Diego Martinez Plasencia, istraživač na University College London i koautor novog rada o rad objavljen u časopisu Science Advances, u priopćenju.

“Nikakve naočale ili trikovi nisu potrebni, samo 3D oblici koji dijele s nama prostor u kojem živimo”, dodao je.

Rezultati i budućnost levitacije

Rezultirajući učinak je prilično zapanjujući. U jednom eksperimentu, tim je uspio levitirati kapljicu vode iznad čaše. Taj objekt bi se inače pokazao kao ogroman izvor smetnji zbog svoje reflektirajuće površine.

“Otvara mogućnosti za potpuno imerzivna iskustva virtualne stvarnosti i interaktivne holograme”, rekao je Ryuji Hirayama, glavni autor sa University College London, u izjavi.

Tim se sada nada da će stvoriti novi sustav koji će omogućiti više od jednog izvora smetnji.

“Uzbuđen sam zbog toga što ovaj rad otvara vrata za miješanje mnogo različitih materijala u aditivnoj proizvodnji i 3D ispisu“, rekao je vodeći istraživač Sri Subramanian u izdanju. “Akustična levitacija ima ogroman potencijal u preciznoj proizvodnji i ovaj rad utire put za ostvarivanje ove prilike.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grup. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Victor Tangermann (21. lipnja 2022.); SCIENTISTS ARE GETTING BETTER AND BETTER AT LEVITATING OBJECTS WITH SOUND WAVES, futurism.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.