kozmos.hr
Svemir

Suspendirano lansiranje ExoMars rovera

autor
objavljeno

Vijeće Europske svemirske agencije odlučilo je – s obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini – suspendirati daljnju suradnju s ruskom svemirskom agencijom zbog čega je odgođen i ExoMars.

ExoMars rover

Europski rover – Rosalind Franklin – dio je programa ExoMars koji će istraživati površinu Marsa. Rover je trebao biti prva misija koja će kombinirati sposobnost kretanja po površini i proučavanja Marsa u dubini.

Opremljen je bušilicom koja može bušiti do dubine od dva metra te tako prikupljati uzorke te ih odmah analizirati instrumentima sljedeće generacije u laboratoriju na brodu.

Primarni cilj je sletjeti rover na mjesto s velikim potencijalom za pronalaženje dobro očuvanog organskog materijala, osobito iz vrlo rane povijesti planeta.

Posljedice rata u Ukrajini

Vijeće Europske svemirske agencije na sastanku u Parizu 16.-17. ožujka raspravljala je o budućnosti projekta ExoMars s obzirom na situaciju proizašlu iz rata u Ukrajini te jednoglasno zaključilo:


  • Zaključeno je da trenutačna situacija onemogućava provedbe suradnje s Roscosmosom [Ruskom svemirskom agencijom] na misiji rovera ExoMars koji je trebao biti lansiran ove [2022.] godine. Vijeće je ovlastio glavnog ravnatelja ESA-e da poduzme odgovarajuće korake i do daljnjega obustavi aktivnosti suradnje.
  • Vijeće je ovlastilo glavnog direktora ESA-e da provede brzu studiju kako bi se bolje definirale dostupne opcije za daljnji put za provedbu misije rovera ExoMars.

Problem lansiranja

Nakon odluke Roscosmosa da povuče svoje osoblje iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani sve misije koje je Soyuz planirao lansirati su stavljene na čekanje. One se u osnovi odnose na četiri misije za koje je ESA trebala usluge lansiranja (Galileo M10, Galileo M11, Euclid i EarthCare) te jedno dodatno institucionalno lansiranje.

Slijedom toga, glavni ravnatelj ESA-e pokrenuo je procjenu potencijalnih alternativnih usluga lansiranja za ove misije, koja će uključivati pregled prvih eksploatacijskih letova Ariane 6. Državama članicama bit će dostavljen robusni manifest lansiranja misija ESA-e, uključujući svemirske letjelice koje je Soyuz prvobitno planirao lansirati iz Kouroua.

ISS i pogled u budućnost

Međunarodne svemirske postaje za sada nastavlja s nominalnim radom. Glavni cilj je nastavak sigurnih operacija ISS-a, uključujući održavanje sigurnosti posade.

Na temelju prve analize tehničkih i programskih učinaka na sve druge aktivnosti pogođene ratom u Ukrajini, glavni ravnatelj namjerava sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća u narednim tjednima kako bi podnio konkretne prijedloge za odlučivanje država članica.


Svemirska letjelica ExoMars otkrila novi plin te ostatke isparenih oceana na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (17. ožujka 2022.), „N° 9–2022: ExoMars suspended,“ esa.int (pristup 18. ožujka 2022).

Anonymus (2022), „ExoMars rover,“ esa.int (pristup 18. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.