kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Sto godina stara ‘hodajuća’ stabla u Novom Zelandu izgledaju kao Enti iz Gospodara prstenova
Znanost

Sto godina stara ‘hodajuća’ stabla u Novom Zelandu izgledaju kao Enti iz Gospodara prstenova

"Hodajuće stablo" je northern rātā (Metrosideros robusta). Visoko je preko 30 metara i staro najmanje 150 godina. (Zasluge: Gareth Andrews)
objavljeno

Jedno neobično stablo, koje nosi naziv northern rātā (Metrosideros robusta), okrunjeno je titulom Stabla godine Novog Zelanda. Ovo stablo, koje svojim izgledom podsjeća na Enta iz “Gospodara prstenova”, već stoljećima dominira krajolikom svojom izuzetnom pojavom, objašnjava Live Science.

Hodajuće stablo: Izvanredna pojava

Northern rātā, s nadimkom “hodajuće stablo”, izgleda kao da hoda preko polja. Ova gigantska biljka, visoka oko 32 metra, jedna je od najviših cvjetajućih vrsta drveća u Novom Zelandu, s potencijalom da doživi i do 1.000 godina. Njezini korijeni i duge, ruke-nalik grane stvaraju dojam da stablo hoda, baš poput Enta iz poznate Tolkienove priče.

Usamljeno stablo stoji u sredini velike livade pored groblja blizu Karamee, na zapadnoj obali Južnog otoka. Ova fascinantna biljka proglašena je pobjednikom natjecanja Stablo godine 2024. godine, osvojivši 42% glasova javnosti među pet finalista, prema izjavi Novozelandskog udruženja za arborikulturu (NZ Arb).


Pobjednik od početka

“Od samog početka je preuzelo vodstvo,” rekao je organizator natjecanja Brad Cadwallader za Radio Novi Zeland. Predsjednik NZ Arb-a Richie Hill istaknuo je kako je hodajuće stablo “izvanredna značajka” i “prvoklasni primjer nevjerojatnih stabala koja imamo sreću iskusiti.”

Točno doba hodajućeg stabla nije poznato, no vjeruje se da je preživjelo masovno krčenje šume prije otprilike 150 godina. “Poljoprivredna obitelj tada je očito smatrala da je posebno jer su ga ostavili,” rekao je Cadwallader.

Jedinstveni način rasta

Northern rātā stabla su epifiti — započinju svoj život na površini domaćina prije nego što razviju zračne korijene koji dosežu tlo. Hodajuće stablo vjerojatno je započelo život visoko u krošnji domaćina, živeći od zraka i kišnice prije nego što je dosegnulo tlo. Njegov neobičan raspored korijena vjerojatno je rezultat rasta oko domaćina, koji je vjerojatno umro prije stoljeća. “Taj domaćin je sada nestao,” rekao je Cadwallader. “Možda je stablo bilo vrlo veliko, ili je bilo drugo stablo koje se naslonilo na domaćina, i zato su se korijeni razdvojili blizu tla, stvarajući dojam hodanja.”

Prijetnje opstanku

Northern rātā stabla endemska su za Novi Zeland i nekada su bila jedna od najčešćih vrsta u zemlji. No, njihov se broj smanjio posljednjih desetljeća, te su sada navedena kao nacionalno ugrožena vrsta prema Novozelandskoj mreži za očuvanje biljaka. Uz deforestaciju, glavne prijetnje uključuju invazivne brushtail possume (Trichosurus vulpecula) koji uništavaju stabla jedući lišće i glodajući korijenje. Također su ugrožena hibridizacijom s pōhutukawa stablima (Metrosideros excelsa) i podložna su hrđi mirte (Austropuccinia psidii), patogenoj gljivici koja je prvi put otkrivena u Novom Zelandu 2017. godine.

Hodajuće stablo northern rātā predstavlja simbol izdržljivosti i prirodne ljepote Novog Zelanda. Proglašeno Stablom godine, ovo nevjerojatno drvo podsjeća nas na važnost očuvanja naše prirodne baštine i kontinuirane borbe protiv prijetnji koje ugrožavaju našu floru.


*Zasluge za fotografiju Gareth Andrews.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.