kozmos.hr
Znanost

Skupina malih robota mogla bi tražiti život u budućnosti

Umjetnički prikaz Marsa kako je izgledao prije 4 milijarde godina kad je imao površinsku tekuću vodu (©NASA).
objavljeno

U potrazi za životom na drugim planetima i satelitima, tehnologija sve više napreduje i razvija robote koji bi istražili vanzemaljsku okolinu na siguran način. Nedavno, znanstvenici su takvu tehnologiju razvili u obliku malih robota koji bi mogli učinkovitije istraživati strani okoliš.

 

Ideja i način funkcioniranja

Ideja potječe od mehaničkog inžinjera Ethana Schalera, koji radi za NASA-in Jet Propulsion Laboratory u južnoj Kaliforniji. Koncept koji se naziva Sensing With Independent Micro-Swimmers ili SWIM (hr. Opažanje s neovisnim mikroplivačima) nedavno je dobio nagradu od 600 000 dolara u jednom od NASA-inih programa. Inovacija u Schalerovom konceptu je da bi njegovi roboti bili dosta manji i komptaktniji za prijenos u svemirskoj sondi. Štoviše, minijaturni roboti mogli bi puno bolje istražiti potencijalne znakove života na drugim planetima ili satelitima. Schaler njihovu glavnu namjenu vidi u proučavanju podvodnih područja:

“Skupinom malih plivajućih robota, možemo istražiti puno veći obujam oceanske vode i poboljšati naša mjerenja ako imamo više robota koji prikupljaju podatke na istom mjestu”, govori Schaler.

 

 

Trenutni koncept ovakvih robota opisuje ih u 12 centimetara dužine i 60-75 cm^2 obujma. Svaki robot imao bi vlastiti pogonski sustav, računalo, ultrazvučni komunikacijski sustav i senzore za temperaturu, slanost, kiselost i tlak. Pedesetak njih moglo bi stati u kriobot promjera od 25 centimetara. U konačnici, roboti ovakvih dimenzija ne bi zauzimali previše prostora.

Unutar sonde, kriobotova nuklearna baterija služila bi prilikom otapanja leda na kopnenoj površini i spuštanjem do podvodne razine. Prilikom ulaska u podvodnu površinu, kriobot bi bio povezan s letjelicom na površini putem komunikacijskog kanala. Letjelica bi bila točka kontakta sa znanstvenicima na Zemlji, koji bi primali i prenosili informacije putem nje u isto vrijeme.

 

Trenutni nedostaci

Glavni problem ovakve tehnologije prvenstveno proizlazi iz slabog dosega kriobota. Uz komplicirani način komunikacije i slab pogonski sustav, roboti ne bi mogli plivati daleko od lokacije u kojoj bi kriobot ušao u vodu. Samim time nastaju drugi problemi koje bi se teško moglo riješiti. Primjerice, što ako život na drugom planetu postoji, samo što nije tamo gdje robot istražuje?

Ovakvi i slični problemi mogu pobuditi sumnju prema takvoj tehnologiji. Međutim, robotska tehnologija poput ove još uvijek se razvija, trenutno promatra buduće prospekte te nije još primijenjena zbog dodatnih poboljšanja koje je potrebno napraviti. U kontekstu stalnog napretka tehnologije, pronalazak rješenja nije toliko težak.

 

Izvor:

  • Phys.org (29. lipnja 2022.). Swarm of tiny swimming robots could look for life on distant worlds

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube