kozmos.hr
Znanost

Seizmolozi bi mogli biti blizu preciznog predviđanja potresa

Seizmolozi bi mogli biti blizu preciznog predviđanja potresa
objavljeno

Možemo li predvidjeti potrese? Nažalost, još uvijek ne. Međutim, seizmolozi bi mogli biti blizu točne predikcije potresa u revolucionarnom razvoju. I to možemo zahvaliti GPS-u.

Seizmolozi na Sveučilištu Côte d’Azur mogli bi biti blizu razvijanja točne metode za predviđanje potresa. Studija koju su proveli Quentin Bletery i Jean-Mathieu Nocquet, objavljena u časopisu Science, usredotočena je na ispitivanje visokofrekventnih GPS podataka prikupljenih prije potresa magnitude sedam i više. Roland Bürgmann sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, pružio je prodoran uvid u istom broju časopisa, sažimajući inovativni pristup tima.

Približavanje točnoj predikciji potresa

Predviđanje potresa dugotrajni je cilj seizmologa, potencijalno spašavajući bezbroj života pružanjem dovoljno vremena za evakuaciju iz nesigurnih zgrada. Međutim, identifikacija pouzdanog prekursora pokazala se izazovnom zbog ograničenih informacija o događajima oko epicentra prije potresa. U svojoj nedavnoj studiji, Bletery i Nocquet osmislili su metodu koja omogućuje retrospektivno razumijevanje pomaka tla koji vode do značajnih seizmičkih događaja.

Predviđanje potresa: Otključavanje obrazaca kroz GPS podatke

U svojoj potrazi za pretečom potresa, istraživački dvojac pomno je proučavao točne GPS podatke iz regija koje okružuju epicentre 90 velikih potresa u posljednjih nekoliko godina. Iz njihove analize proizašao je jasan obrazac – klizanje između tektonskih ploča koje je rezultiralo vidljivim, horizontalnim pomicanjem kopna iznad.

Daljnji pregled otkrio je da se ova tektonska klizanja mogu pratiti i mjeriti putem GPS-a. Pojavljujući se do dva sata prije potresa, ova su klizanja bila dovoljno suptilna da izbjegnu detekciju konvencionalnim seizmografima. Konzistentnost takvih klizanja u svim ispitivanim potresima dodatno je učvrstila njihov potencijal kao prekursora.

Put naprijed za seizmičke predikcije

Studija sugerira da bi pouzdan sustav za predviđanje potresa, izgrađen oko preciznog GPS praćenja, mogao biti na dohvat ruke. Bürgmann, međutim, upozorava da je potreban daljnji rad kako bi se ovaj prekursor uspostavio kao konzistentan fenomen u većini velikih potresa. Također dodaje da su napreci u GPS tehnologiji bitni za omogućavanje cjelodnevnog praćenja takvih individualnih događaja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube