kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Sakupljači gljiva naišli na tajanstvenu kamenu skulpturu u tajlandskoj šumi
Znanost

Sakupljači gljiva naišli na tajanstvenu kamenu skulpturu u tajlandskoj šumi

Drevna skulptura
objavljeno

Dok starost ovog umjetničkog djela još nije poznata, neki smatraju da prikazuje Budinu majku.


Ranije ovog mjeseca, trojica stanovnika iz Tajlanda tražila su gljive u rezervatu prirode Dong Yai – i pronašli su mnogo više od gljiva. Skrivena u bujnoj džungli, trojka je naišla na skulpturu žene uklesane u kamen. “Pošao sam tražiti gljive i pronašao ovo,” napisao je Pramul Kongkratok, jedan od stanovnika koji je otkrio skulpturu, na društvenim mrežama, prema Preem Nattanichi iz Nation Thailanda. “Živim ovdje tako dugo, a tek sada sam saznao da imamo ovo ovdje. To je blagoslov.”

Kongkratok je prijavio skulpturu Tajlandskom odjelu za nacionalne parkove, divlje životinje i zaštitu biljaka, koji su poslali službenike da istraže. Kako odjel piše u prevedenoj objavi na Facebooku, skulptura se nalazi blizu kambodžanske granice, u najjužnijem dijelu provincije Buriram. Iako su službenici u početku objavili da bi djelo moglo biti drevno, njegova starost trenutno je nepoznata. Istraživanje od strane Tajlandskog odjela za likovne umjetnosti tek predstoji, iako su već iznesene neke teorije o podrijetlu skulpture.


Budina majka?

Razdoblje Dvaravati

Prikazana od nogu prema gore, isklesana žena izlazi iz kosog lica kamena na šumskom tlu. Ima dugu kosu i tradicionalnu odjeću, uključujući punu suknju i teški nakit oko vrata. Čini se da lijevom rukom drži granu iznad glave, izvještava Amber Morgan iz All That’s Interesting. Neki smatraju da skulptura potječe iz razdoblja Dvaravati, jugoistočnoazijskog kraljevstva koje je cvjetalo između 6. i 11. stoljeća, te da prikazuje Mayu Devi, majku Siddharthe Gautame – Buddhe.

Međutim, ne slažu se svi s ovom procjenom. Chedha Tingsanchali, povjesničar umjetnosti sa Sveučilišta Silpakorn u Tajlandu, rekao je za Nation Thailand da skulptura možda nije tako stara. “Kipar je bio netko tko je vidio drevnu umjetnost, poput drevne indijske umjetnosti, i imitirao je,” kaže, dodajući da crte lica isklesane žene (kao što su obrve i usne) ne odgovaraju primjerima iz razdoblja Dvaravati. Osim toga, “Maya Devi koja drži granu pipal stabla nikada nije bila poznata ljudima koji su živjeli u regiji tijekom razdoblja Dvaravati prije 16. stoljeća.”

Pipal drvo – također poznato kao sveta smokva, bodhi ili peepal drvo – porijeklom je iz jugoistočne Azije i štovano je među budistima i hindusima. Kako službenici pišu, nova skulptura nalazi se manje od kilometra od povijesnog budističkog hrama, Wat Pa Kha Kra Jiao. Osim toga, grupa redovnika poznata po svojim umjetničkim vještinama boravila je na tom području prije samo nekoliko desetljeća, navodi Thai PBS World. Dok stručnjaci ne završe svoju studiju o isklesanoj ženi, njezino podrijetlo i identitet ostaju misterija.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.