kozmos.hr
Znanost

Runsko kamenje otkriva moć vikinške kraljice

Runsko kamenje otkriva moć vikinške kraljice
objavljeno

Istraživanje runa pomoću 3D skeniranja

Arheolozi su koristili 3D skeniranje za proučavanje inskripcija na dvije grupe danskih runskih kamenja, otkrivajući da su četiri kamena vjerojatno izrađena u čast moćne vikinške kraljice.

Prva grupa, kamene ploče iz Jellinga, postavljene su od strane kralja Haralda Bluetootha, koji se smatra osnivačem danske države, u spomen na njegove roditelje Gorma i Thyr-u. Druga grupa, kamene ploče Ravnunge-Tue, također spominju ženu imena Thyra.

Tim je pretpostavio da ove dvije grupe runskih kamenja upućuju na istu osobu. Ako je to točno, Thyra bi bila najčešće spomenuta osoba na danskim runkim kamenjima iz vikinškog doba.

Analiza stilova urezivanja runa

“Željeli smo vidjeti možemo li pronaći istog klesara runa na nekim od ovih kamenja, tako da možemo povezati kamene ploče Ravnunge-Tue s kamenim pločama iz Jellinga,” kaže vodeći autor istraživanja, dr. Lisbeth M. Imer iz Nacionalnog muzeja Danske. “Ako bi postojala veza, bilo bi vrlo vjerojatno da sva kamenja upućuju na istu ženu, Thyr-u, majku Haralda Bluetootha.”


Dr. Imer i tim istraživača iz nekoliko skandinavskih institucija napravili su 3D modele runskih kamenja i analizirali oblik i tehnike klesanja korištene za isklesavanje runa, te jezik koji je korišten. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Antiquity.

Povezivanje runa s vikinškom kraljicom Thyrom

Autori su usporedili urezane brazde dobro očuvanih runskih kamenja kako bi identificirali karakteristične oznake koje su napravili različiti klesari. Sličnosti između runa na kamenu Læborg (jednom od kamenih ploča Ravnunge-Tue) i na kamenu Jelling 2 sugeriraju da ih je urezivao isti klesar.

Dakle, reference na Thyr-u na obje grupe kamenja vjerojatno se odnose na istu osobu – danskog kraljicu i majku Haralda Bluetootha. To ukazuje na to da je bila posebno moćna i slavljena osoba. Vjerojatno je posjedovala zemlju i autoritet u vlastitom pravu, a ne samo kroz svog supruga.

Žene u vikinškom dobu: Moć i utjecaj

“Niti jedan drugi vikinški muškarac ili žena u Danskoj nije spomenut na toliko runskih kamenja,” kaže dr. Imer, “i to ističe njenu neospornu važnost za okupljanje kraljevstva pod vlašću njenog sina, Haralda Bluetootha.”

Ovo istraživanje također ima važne implikacije za naše razumijevanje položaja žena u Danskoj tijekom vikinškog doba. Ukazuje na to da su vikinške žene možda mogle držati moć u vlastitom pravu i vladati u ime svojih muževa ili maloljetnih sinova.

Impakt na povijesno razumijevanje danske države

Također ima važne implikacije za naše znanje o formiranju danske države.

“Kombinacija sadašnjih analiza i geografske distribucije runskog kamenja ukazuje na to da je Thyra bila jedna od ključnih figura – ili čak ključna figura – za okupljanje danskog kraljevstva,” navode autori.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.