kozmos.hr
Svemir

Riješen misterij “čarobnih otoka” na Titanu?

objavljeno

Saturnov mjesec Titan izdvaja se kao jedinstveno tijelo u našem Sunčevom sustavu zbog svojih neobičnih rijeka, jezera i oceana. No, ova tekuća tijela nisu sastavljena od vode, već od tekućih ugljikovodika, prvenstveno metana. Astronomske opservacije iz orbite otkrile su prolazne svijetle pojave na tim oceanima, poznate kao “čarobni otoci”, koji variraju u trajanju od nekoliko sati do nekoliko tjedana. Nedavna znanstvena istraživanja pružaju nove uvide u prirodu ovih zanimljivih fenomena.

Kada su ove pojave prvi put uočene 2014. godine, razmatrane su različite hipoteze, uključujući površinske valove, mjehuriće plina dušika, ili plutajuće i suspendirane čvrste tvari. Međutim, jezera, rijeke i oceani na Titanu izrazito su mirni, s valovima koji rijetko prelaze visinu od nekoliko milimetara. Najnovija istraživanja usmjerila su se na analizu kako se čvrsti materijali formiraju u atmosferi i kako se ponašaju kada dospiju u tekućine. Bogata atmosfera Titana proizvodi obilje organskih spojeva, mnogi od kojih se spuštaju na njegove geografske formacije. Postavlja se pitanje hoće li ti spojevi potonuti ili plutati na metanskim jezerima i oceanima. Ispostavilo se da, ukoliko su dovoljno porozni, oni ostaju na površini.


Istraživanje koje je predvodio Xinting Yu sa Sveučilišta u Texasu u San Antoniju razmatralo je mogućnost da “čarobni otoci” predstavljaju plutajuće materijale slične pumici na Zemlji. Ove molekule, jednom kada se stvrdnu u atmosferi Titana, uključujući tvari poput benzena, suočavaju se s izazovima u održavanju plutajućeg stanja zbog niske površinske napetosti metanskih i etanskih jezera i oceana.

Modeli ukazuju na to da “čarobni otoci” mogu biti značajni komadi poroznih organskih čvrstih tvari, koji se formiraju uglavnom u blizini obala gdje mogu narasti u veličini prije nego što se odvoje i otplutaju. Studija sugerira da bi sloj zamrznutog materijala na površini jezera i oceana mogao objasniti njihovu primijećenu glatkoću, što bi istovremeno moglo objasniti i dugotrajnost plutajućeg stanja ovih struktura. Ovo otkriće ne samo da pruža nova saznanja o misterioznim “čarobnim otocima” Titana, već i produbljuje naše razumijevanje kompleksnih geofizičkih procesa koji oblikuju ovaj mjesec. Detalji ove studije objavljeni su u prestižnom časopisu Geophysical Research Letters.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.