kozmos.hr
Znanost

Putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti

autor
objavljeno

U novoj studiji znanstvenici su zaključili da bismo putujući brzinom većom od brzine svjetlosti mogli istovremeno iskusiti nekoliko vremenskih perioda.

Međunarodna studija

Međunarodni tim fizičara osmislio je novu teoriju koja bi mogla omogućiti objektima da putuju brže od brzine svjetlosti. Ova teorija tehnički ne bi prekršila zakone fizike, ali bi dovela do fenomena koji je toliko zastrašujuć da bi mogao biti još neobičniji od scene i završetak kultnog filma Interstellar.

Naime, prema ScienceAlertovoj analizi novog rada u časopisu Classical and Quantum Gravity, putnici koji se kreću brže od brzine svjetlosti ‘doživjeli’ bi više vremenskih perioda odjednom. Sigurno se pitate – kako je to moguće? Naime, kroz okvir/koncept „1+3 prostor-vrijeme“, koji preokreće ideju triju prostornih dimenzija i jedne vremenske dimenzije u korist triju vremenskih dimenzija i jedne prostorne dimenzije.


Andrzej Dragan sa sveučilišta u Varšavi (Poljska) kao jedan od koautora rada pojasnio je da su „druge tri dimenzije vremenske dimenzije. Sa stajališta takvog promatrača, čestica ‘stari’ neovisno u svakom od ta tri vremena.“

Koncept „1+3 prostor-vrijeme“

Sam koncept vremena bio bi potpuno transformiran – superluminalni svijet bi se morao karakterizirati s tri vremenske dimenzije i jednom prostornom dimenzijom. Ispostavilo se da prisutnost takvih superluminalnih promatrača ne dovodi do ničega logički nedosljednog, štoviše, sasvim je moguće da superluminalni objekti stvarno postoje.

Autori polaze od koncepta prostor-vremena koji odgovara našoj fizičkoj stvarnosti: s tri prostorne i jednom vremenskom dimenzijom. Međutim, sa stajališta superluminalnog promatrača, samo jedna dimenzija ovog svijeta zadržava prostorni karakter, ona po kojoj se čestice mogu kretati.

„Ostale tri dimenzije su vremenske dimenzije. Sa stajališta takvog promatrača, čestica ‘stari’ neovisno u svakom od ta tri vremena. Ali iz naše (ljudske) perspektive to izgleda kao istovremeno kretanje u svim smjerovima prostora, tj. širenje kvantno-mehanički sferni val povezan s česticom,“ pojasnili su autori rada.

Crne rupe dokazuju Einsteinovu opću teoriju relativnosti

Samo egzotična teorija ili?

Ima li to smisla iz naše ljudske perspektive? Iskreno, nismo sigurni. No, to je zapanjujuće istraživanje egzotičnog što-ako, u kojem se znanstvenici koristeći zakone fizike ‘igraju’ s idejama kao što je putovanje brzinama većim od brzine svjetlosti (koje smo navikli gledati u mnogim znanstveno-fantastičnim filmovima).

Teorija ima i dublje implikacije na fiziku kakvu poznajemo. Naime, koncept „3+1 prostor-vremena“ u teoriji bi, kažu znanstvenici, čak mogao pomoći u pomirenju Einsteinove teorije relativnosti s kvantnom mehanikom, dva skupa pravila u fizici koja fizičari ni nakon mnogo desetljeća ne mogu potpuno usuglasiti.

„Ova nova definicija čuva Einsteinov postulat o konstantnosti brzine svjetlosti u vakuumu čak i za superluminalne promatrače. Stoga se naša proširena specijalna relativnost ne čini kao posebno ekstravagantna ideja,“ zaključio je na kraju Dragan.


Starimo li brže na većim visinama?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrzej Dragan et al., „Relativity of superluminal observers in 1 + 3 spacetime,“ Classical and Quantum Gravity (2023).

Victor Tangermann (4. siječnja 2022.), „Traveling Faster Than Light Would Mean Experiencing Multiple Timelines Simultaneously,“ futurism.com (pristup 5. siječnja 2022).

University of Warsaw (22. prosinca 2022.), „Three time dimensions, one space dimension: Relativity of superluminal observers in 1+3 spacetime,“ phys.org (pristup 5. siječnja 2022).

David Nield (2. siječnja 2022.), „Study Shows How The Universe Would Look if You Broke The Speed of Light, And It’s Weird,“ sciencealert.com (pristup 5. siječnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.