kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Prvi stanovnici Anda preispituju narativ o lovcima-sakupljačima
Znanost

Prvi stanovnici Anda preispituju narativ o lovcima-sakupljačima

Peruanski portal bogova. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Uobičajeno shvaćanje ranih ljudi kao “lovaca-sakupljača” trebalo bi se promijeniti u “sakupljača-lovaca”, barem kada je riječ o Andama u Južnoj Americi, prema revolucionarnom istraživanju koje vodi arheolog sa Sveučilišta u Wyomingu.

Dugo se vjerovalo da su rane ljudske prehrane bile bazirane na mesu. Međutim, analiza ynanstvenika na ostacima 24 osobe s nalazišta Wilamaya Patjxa i Soro Mik’aya Patjxa u Peruu pokazuje da su prehrane prvih stanovnika Anda bile sastavljene od 80 posto biljaka i 20 posto mesa. Znanstveni rad primjenjuje metode izotopske kemije i statističkog modeliranja koji dozvoljava otkriće iznenađujućeg obrata u ranim društvima Anda i tradicionalnim narativima o lovcima-sakupljačima.

“Općeprihvaćeno mišljenje je da su se rane ljudske ekonomije fokusirale na lov – ideja koja je dovela do brojnih visokoproteinskih dijetalnih trendova, poput Paleo dijete,” kaže professor Randy Haas. “Naša analiza pokazuje da su prehrane bile sastavljene od 80 posto biljaka i 20 posto mesa.”


Za te rane ljude iz Anda, koji su živjeli od 9.000 do 6.500 godina prije nas, postoji dokaz da je lov na velike sisavce pružao dio njihove prehrane. No, nova analiza izotopskog sastava ljudskih kostiju pokazuje da su biljke činile većinu njihovih prehrana, s mesom u sekundarnoj ulozi.

Dodatno, analiza spaljenih biljnih ostataka pronađenih na nalazištima i karakteristični obrasci trošenja na gornjim sjekutićima ljudskih ostataka sugeriraju da povrće poput krumpira, koje raste ispod površine zemlje, vjerojatno predstavljalo ključni dio prehrane ovih drevnih stanovnika Anda.

Kombinacija metoda

“Naša kombinacija metoda izotopske kemije, paleoetnobotanike i zoološke arheologije pruža najjasniju i najtočniju sliku ranih prehrana u Andama do danas,” kaže Haas. “Ovi nalazi osvježavaju naše razumijevanje ekonomija prvih lovaca-sakupljača i puta prema poljoprivrednim ekonomijama na Andijskoj visoravni.”

Studenti dodiplomskog studija također su imali priliku sudjelovati u istraživanju tijekom početnih iskopavanja 2018. godine na nalazištu Wilamaya Patjxa.

Jennifer Chen, sada doktorandica antropologije na Sveučilištu Penn State i bivša studentica u Haasovom laboratoriju, kao glavna autorica članka obavila je izotopski laboratorijski rad i veći dio analize izotopa nakon iskopavanja.


“Prehrana je iznimno važna i ključna za opstanak, posebno u visokom okruženju kao što su Ande,” kaže Chen. “Mnogi arheološki okviri o lovci-sakupljačima usredotočeni su na lov i prehrane bogate mesom – ali otkrivamo da su prvi ljudi iz Anda uglavnom jeli biljne namirnice poput divljih vrsta povrća.”

Haas napominje da arheolozi sada imaju alate za razumijevanje ranih ljudskih prehrana, a njihovi rezultati nisu ono što su očekivali. Ova studija pokazuje, po prvi put, da su ekonomije prvih ljudi, barem u jednom dijelu svijeta, bile bazirane na biljnoj osnovi.

“S obzirom na to da su arheološke pristranosti dugo vremena zavaravale arheologe – uključujući i mene – u Andama, vjerojatno je da će buduća izotopska istraživanja u drugim dijelovima svijeta slično pokazati da su arheolozi i tamo pogriješili,” kaže Haas.

Studija je objavljena je u časopisu PLOS ONE.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.