kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Poznati znanstvenik upozorava da bi se Zemlja mogla ‘uzdići’ protiv čovječanstva
Znanost

Poznati znanstvenik upozorava da bi se Zemlja mogla ‘uzdići’ protiv čovječanstva

autor
objavljeno

Poznati i utjecajni ekolog James Lovelock nedavno je ponovno upozorio na činjenicu da bi ‘izmućena’ Zemlja mogla ‘odgovoriti’ čovječanstvu na najgori mogući način.

Geja se vraća

Utjecajni ekolog James Lovelock već je dugo zagovaratelj teorije da se Zemlja samoregulira, nalik na živi organizam. Njegova „Geja teorija“, nazvana po istoimenom grčkom božanstvu koje predstavlja personifikaciju Zemlje (grč. Γαῖα, Gaia), sugerira da se okoliš našeg planeta prilagođava, tj. da odgovara na ‘zlostavljanja’ poput onoga koje čovječanstvo trenutno čini. S obzirom na naš užasan odnos prema okolišu, Gaja se sprema „na osvetu“, kako se u nedavnom tekstu za portal The Guardian izjasnio ovaj 102-godišnji ekolog.

Iako ovakva argumentacija i viđenje budućnosti Zemlje može zvučati pomalo poput zapleta Avatara, riječ je o elegantno sročenoj ideji da naši postupci ozbiljno remete mnogo dulje i veće procese koji su se na planetu odvijali dugo prije nego je čovječanstvo nastalo. Znanstvenik stoga upozorava da moramo djelovati odmah – ili se suočiti s ozbiljnim posljedicama.


Velike promjene

Lovelock tvrdi da su površinske temperature našeg planeta bile modulirane milijardama godina „zahvaljujući Gaji: šumama, oceanima i drugim elementima u Zemljinom regulacijskom sustavu, koji su održavali površinsku temperaturu prilično konstantnom i gotovo optimalnom za život.“ No, tada je na pozornicu povijesti stupilo čovječanstvo koje se značajno upetljalo i u konačnici iz ravnoteže izbacilo pažljivo uravnotežene procese.

„Dva genocidna čina – gušenje stakleničkim plinovima i krčenje prašuma – izazvala su promjene u razmjerima koji nisu viđene milijunima godina. Ulazimo u doba topline u kojem će temperatura i razina mora rasti desetljeće po desetljeće sve dok svijet ne postane neprepoznatljiv,“ rekao je Lovelock.

Smatra kako ne možemo jednostavno postaviti još gomilu novih solarnih i vjetroelektrana kako bismo okončali naše oslanjanje na sagorijevanje fosilnih goriva. Zapravo, ekolog je donio iznenađujući zaključak: „Moramo izgraditi više nuklearnih elektrana da bismo to prevladali, iako će tzv. ‘zeleni’ prvo morati prevladati svoj pretjerani strah od radijacije.“

Konačno, nada se da će globalna pandemija poslužiti kao upozorenje – „Virus, COVID-19, možda je bio jedna od negativnih reakcija. Gaja će se sljedeći put potruditi još više i servirati nam nešto još gore.“


Za manje od 500 godina Zemlja bi se mogla pretvoriti u nenastanjiv svijet

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

James Lovelock (2. studenoga 2021.), Beware: Gaia may destroy humans before we destroy the Earth, theguardian.com (pristup 5. studenoga 2021.)

Anonymus (3. studenoga 2021.), Famed Scientist Warns That Earth May Rise Up And Kill Humanity, futurism.com (pristup 5. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.