kozmos.hr
Svemir

Postoji li kisik u Europinim ledenim oceanima

Europa (Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute).
autor
objavljeno

Tim znanstvenika nedavno je računalnim simulacijama ispitao tezu o postojanju procesa ‘transporta’ kisika u oceane Jupiterovog ledenog mjeseca Europe.

Europa i kisik

Slana voda unutar ledene ljuske Jupiterovog mjeseca Europa mogla bi transportirati kisik u ocean tekuće vode prekriven ledom gdje bi potencijalno mogla pomoći u održavanju života – barem tako tvrdi nedavno objavljeno istraživanje.

Iako je ova teorija bila predložena i ranije, novo istraživanje predstavlja prvo ispitivanje teorije izradom prve znanstveno utemeljene računalne simulacije procesa. Proces je uključivao kisik koji se ‘vozi’ po slanoj vodi ispod mjesečevih „kaosnih terena“ – tj. planetarnih krajolika koji se sastoje od međusobno isprepletenih pukotina, grebena i ledenih blokova koji prekrivaju četvrtinu Europinog ledenog svijeta.

Rezultati pokazuju da ne samo da je transport kisika moguć, već da bi količina kisika unesenog u Europin ocean mogla biti jednaka količini kisika u Zemljinim oceanima danas.


Važnost istraživanja

„Naše istraživanje stavlja ovaj proces u područje mogućeg.Pruža rješenje za ono što se smatra jednim od izvanrednih problema nastanjivosti podzemnog oceana Europe,” rekao je glavni istraživač Marc Hesse.

Europa je prvo mjesto za traženje izvanzemaljskog života jer su znanstvenici otkrili znakove kisika i vode, zajedno s kemikalijama koje bi mogle poslužiti kao hranjive tvari. Međutim, Mjesečeva ledena školjka – za koju se procjenjuje da je debela oko 24 kilometra – služi kao barijera između vode i kisika, koju stvaraju sunčeva svjetlost i nabijene čestice s Jupitera koje udaraju o ledenu površinu.

Mogućnost života u oceanu?

Ako život kakav poznajemo postoji u oceanu, mora postojati način da kisik dođe do njega. Prema Hesseu, najvjerojatniji scenarij temeljen na dostupnim dokazima je da se kisik prenosi slanom vodom.

Znanstvenici misle da se ‘kaosni tereni’ formiraju iznad regija u kojima se europska ledena školjka djelomično topi u slanu vodu koja se može miješati s kisikom s površine. Računalni model koji su izradili istraživači pokazao je što se događa sa slanom vodom nakon formiranja terena kaosa.

Model je pokazao kako se slana otopina drenira na jasan način, u obliku ‘vala poroznosti’ koji uzrokuje da se pore u ledu na trenutak prošire – dopuštajući slanoj vodi da prođe prije nego što se ponovno zatvori.

Model temeljen na fizici koji su izgradili istraživači pokazuje slanu otopinu i kisik na površini Europe koji se prenose „valom poroznosti“ (kuglasti oblik) kroz mjesečevu ledenu školjku do oceana s tekućim vodama ispod. Grafikon prikazuje vrijeme (u tisućama godina) i dubinu ledene školjke (u kilometrima). Crvena označava višu razinu kisika. Plava predstavlja nižu razinu kisika (©Hesse et al. 2022).
Model temeljen na fizici koji su izgradili istraživači pokazuje slanu otopinu i kisik na površini Europe koji se prenose „valom poroznosti“ (kuglasti oblik) kroz mjesečevu ledenu školjku do oceana s tekućim vodama ispod. Grafikon prikazuje vrijeme (u tisućama godina) i dubinu ledene školjke (u kilometrima). Crvena označava višu razinu kisika. Plava predstavlja nižu razinu kisika (©Hesse et al. 2022).

Kisik u oceanu

Čini se da je ovaj način transporta učinkovit način za dovođenje kisika kroz led, s 86% kisika ‘preuzetog’ na površini koji u konačnici dopre sve do oceana. No, dostupni podatci omogućuju širok raspon razina kisika isporučenih u ocean tijekom povijesti Europe.


Najviša procjena učinila bi razine kisika u europskom oceanu slične onima u Zemljinim oceanima – što budi nadu u potencijal da taj kisik podržava život u skrivenom moru. „Primamljivo je pomisliti na nekakvu vrstu aerobnih organizama koji žive tik ispod leda,“ zaključio je koautor Steven Vance.

NASA započinje sastavljanje letjelice Europa Clipper

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Marc A. Hesse et al. „Downward Oxidant Transport Through Europa’s Ice Shell by Density-Driven Brine Percolation,“ Geophysical Research Letters 49/5 (2022).

Anonymus (24. ožujka 2022.), „On Jupiter’s Moon Europa, ‘Chaos Terrains’ Could be Shuttling Oxygen to Ocean,“ news.utexas.edu (29. ožujka 2022).

Anonymus (24. ožujka 2022.), „On Jupiter’s moon Europa, ‘chaos terrains’ could be shuttling oxygen to ocean,“ sciencedaily.com (29. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.