kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte nevjerojatnu novu fotografiju crne rupe Mliječne staze
Svemir

Pogledajte nevjerojatnu novu fotografiju crne rupe Mliječne staze

Pogledajte nevjerojatnu novu fotografiju crne rupe Mliječne staze!
objavljeno

U svijetu astronomije, znanstvenici su postigli značajan napredak, predstavljajući nevjerojatnu novu fotografiju crne rupe koja dominira središtem naše galaksije. Ovaj objekt, poznat pod imenom Sagittarius A*, sada je, zahvaljujući naprednim tehnologijama, po prvi puta prikazan u polariziranom svjetlu, označavajući time dubinski proboj u našem razumijevanju kozmosa. Ovo značajno otkriće omogućava nam jedinstven uvid u supermasivnu crnu rupu koja leži u samom srcu Mliječne staze. Dinamična i vrtložna vizualizacija otkriva kompleksnu strukturu magnetskog polja koja okružuje crnu rupu, istovremeno nagovještavajući postojanje potencijalno skrivenog relativističkog mlaza.

Navedena fotografija je rezultat međunarodne suradnje pod okriljem Event Horizon Telescope (EHT) projekta, koji je već zabilježio povijesne uspjehe, uključujući prvu fotografiju crne rupe smještene u galaksiji Messier 87, a potom i u našoj Mliječnoj stazi. Iako je naša galaksija, Mliječna staza, znatno manja u odnosu na galaksiju Messier 87, najnovija analiza sugerira iznenađujuće sličnosti između ove dvije crne rupe, posebice u pogledu njihovih magnetskih struktura. Ovo otkriće nagovještava mogućnost da su procesi koji se odvijaju u blizini crnih rupa univerzalni.


Sara Issaoun, stipendistica Nasa Hubble Fellowship Programa Einstein i suvoditeljica projekta na Centru za astrofiziku na Harvardu & Smithsonianu, ističe: “Promatranja pokazuju postojanje snažnih, uvijenih i organiziranih magnetskih polja u neposrednoj blizini crne rupe u središtu naše galaksije, što upućuje na ključnu ulogu ovih polja u interakciji crnih rupa s okolnom materijom.” Dr. Ziri Younsi, suautor studije i član EHT suradnje s University College London, dodaje: “Prve polarizirane fotografije crne rupe u srcu Mliječne staze pružaju dragocjene informacije o magnetskim poljima koja ju okružuju, čime se otvaraju nove mogućnosti za modeliranje akrecijskih procesa crnih rupa.”

Polarizirano svijetlo

Vizualizacija crne rupe u polariziranom svjetlu, sa svojim karakterističnim narančastim vrtlozima koji podsjećaju na Oko Saurona iz Tolkinovog “Gospodara prstenova”, pruža fascinantan uvid u fenomene koji se odvijaju na granicama našeg razumijevanja svemira. Polarizirano svjetlo, koje je inače nevidljivo ljudskom oku, otkriva kako električna i magnetska polja vibriraju u određenim ravninama, dajući astronomima ključne informacije o strukturi i dinamici okoline crnih rupa. Projekt EHT, koji okuplja preko 300 istraživača iz raznih dijelova svijeta, nastoji kreirati najdetaljnije fotografije crnih rupa do sada, koristeći mrežu teleskopa rasprostranjenih po cijelom svijetu za stvaranje virtualnog teleskopa veličine Zemlje.

Promatranja crne rupe Sagittarius A* provedena su povezivanjem osam teleskopa diljem svijeta, stvarajući time Event Horizon Telescope (EHT) – virtualni instrument globalnih proporcija. U ovom monumentalnom pothvatu istaknuli su se Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i Atacama Pathfinder Experiment (APEX), pozicionirani u sjevernom Čileu, koji su, u suradnji s Europskom južnom opservatorijom (ESO), imali ključnu ulogu.

Novootkrivena slika crne rupe u centru Mliječne staze, prvi put zabilježena u polariziranom svjetlu, otvara nove perspektive u shvaćanju temeljnih procesa koji oblikuju naš svemir. Pruža detaljan uvid u strukturu i dinamiku supermasivnih crnih rupa, ističući ulogu snažnih i organiziranih magnetskih polja u njihovoj interakciji sa svemirom koji ih okružuje.

Znanstvena zajednica s nestrpljenjem anticipira daljnja istraživanja koja bi mogla otkriti nepoznate dimenzije ovih mističnih kozmičkih divova, posebice mogućnost skrivenih mlazova materije u blizini njihovih događajnih horizonta. Takva otkrića ne samo da proširuju granice našeg razumijevanja svemira već također potvrđuju ključnu ulogu koju igraju snažna i organizirana magnetska polja u kozmičkim procesima. Dok EHT nastavlja raditi na dobivanju još preciznijih fotografija crnih rupa, znanstveni svijet s velikim iščekivanjem čeka nove spoznaje koje će proizaći iz ovih pionirskih promatranja, potvrđujući koliko je još toga nepoznato o fascinantnoj enigmi našeg svemira. Dva znanstvena rada su povezana sa ovom novom fotografijom. Možete ih pogledati ovjde, i ovdje.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.