kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Podrijetlo Wow! signala moglo bi biti iz sustava sličnom Sunčevom
Svemir

Podrijetlo Wow! signala moglo bi biti iz sustava sličnom Sunčevom

objavljeno

Podrijatlo tajanstvenog Wow! signala možda je u nastanjivom sustavu koji se nalazi u zviježđu Strijelca.

Što je Wow! signal?

15. kolovoza 1977., radioteleskop Big Ear Sveučilišta Ohio State skenirao je područje u zviježđu Strijelac kada je otkrio signal 20 puta jači od pozadinskih emisija.

Nekoliko dana kasnije, mladi profesor na državnom sveučilištu Ohio Jerry R. Ehman, koji je volontirao na projektu SETI pregledavajući računalne zapise, otkrio je najjači anomalni signal ikada otkriven radioteleskopom.

“Wow!” ispis signala. Komentar sa strane inspirirao je naziv događaja. (Izvor slike : Big Ear Radio Observatory i North American Astrophysical Observatory (NAAPO))

Signal je nazvan Wow! zbog Ehmanove bilješke na na kompjuterskom ispisu, koja karakterizira njegovo iznenađenje i emociju. Slijed navedenog signala bio je: 6EQUJ5.

Od te noći 1977. godine, astronomi nisu bili u mogućnosti otkriti nikakve druge slične signale.

Iako je bilo nekoliko teorija, znanstvenici zapravo nisu znali odakle točno potječe ovaj signal.


Potencijalno nastanjiv zvjezdani sustav

Sada, članak koji je objavio Alberto Caballero, istraživač projekta lova na nastanjene egzoplanete, sugerira da je zagonetni izvanzemaljski signal potjecao iz potencijalno nastanjivog zvjezdanog sustava, onog koji bi mogao imati planet na kojem postoji život.

Prethodno istraživanje u potrazi za izvorom “Wow!” signala bilo je usmjereno na radio signale s područja neba s kojeg je signal detektiran. U novom istraživanju, Caballero je umjesto toga tražio zvijezde na dijelovima neba koji bi mogli ugostiti egzoplanet sličan Zemlji i, prema tome, život kakav poznajemo.

Caballero je uspio suziti potragu na jednu zvijezdu nalik Suncu pod nazivom 2MASS 19281982-2640123, udaljenu 1800 svjetlosnih godina, u zviježđu Strijelca. Zvijezda vjerojatno ima široku nastanjivu zonu i u njezinoj orbiti mogao bi postojati svijet sličan našem.

Također je otkrio još dvije zvijezde s procijenjenom temperaturom vrlo sličnom onoj na Suncu i potencijalno sličnim sjajem, te još 14 s potencijalno sličnim temperaturama, ali nepoznatim sjajem.

Odgovor na Wow! siganal?

Ako je 2MASS 19281982-2640123 izvor “Wow!” signala, bila bi potrebna stoljeća da bilo kakav odgovor sa Zemlje stigne tamo u obliku radio ili svjetlosnog signala.

U međuvremenu, Caballero predlaže traženje egzoplaneta i tehnosignature – tehnoloških znakova izvanzemaljske inteligencije – u tom sustavu i kod drugih kandidata.

Prema povijesti Američkog astronomskog društva, znanstvenici su u više navrata pokušavali pronaći još siganala s istog mjesta, ali su bili neuspješni.

To je mnoge stručnjake navelo da sugeriraju da Wow! signal najvjerojatnije potječe od neke vrste prirodnog događaja i da nije poziv naprednih vanzemaljskih civilizacija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.