kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronom Sugerira Da Je Wow! Signal Poslala Izvanzemaljska Svemirska Letjelica
Svemir

Astronom Sugerira Da Je Wow! Signal Poslala Izvanzemaljska Svemirska Letjelica

objavljeno

Astronom James Benford  predstavio je inovativni rad u kojem sugerira da je Wow signal posljedica curenja energije iz vanzemaljske letjelice.

Jedan od najpoznatijih “vanzemaljskih” signala u povijesti istraživanja svemira je, bez sumnje, takozvani WOW signal koji je 1972. otkrio astronom Jerry Ehman.

Signal svoje ime duguje slovima WOW koja je astronom napisao nakon identificiranja signala. Do danas je pronađeno mnoštvo drugih „signala“ iz svemira, no WOW astronomima ostaje najzanimljiviji.

Nedavni članak sugerira da signal potječe od zvijezde zvane 2MASS 19281982-2640123, smještene u sazviježđu Strijelca udaljenom 1800 svjetlosnih godina od Zemlje.

Međutim, to je samo još jedna teorija koja pokušava objasniti ono što je Ehman uočio davne 1972. Godine.

Ali što ako WOW signal nije prirodnog podrijetla? Što ako je on zapravo dokaz vanzemaljske tehnologije, baš kao što su mnogi astronomi isprve mislili?

Nova teorija koju je predložio drugi astronom sugerira da je WOW signal možda nastao iz vanzemaljske  tehnologije, preciznije, “silom koja izlazi iz energijskog snopa koji pokreće vanzemaljsku sondu”.


Ova teorija vraća sjećanja na vrijeme kada je signal prvi put otkriven te na brojne teorije o izvanzemaljskoj aktivnosti koje su uslijedile, ali s novim, osvježavajućim obratom, prihvatljivijim nego ikad prije.

Spominjući vanzemaljske sonde, postavlja se pitanje što ako je ‘Oumuamua, tajanstveni objekt koji je posjetio naš Sunčev sustav prije nekoliko godina,  zapravo jedna takva vanzemaljska letjelica?

Ovu “kontroverznu” teoriju predlaže nitko drugi nego profesor Avi Loeb, s Katedre za astronomiju Sveučilišta Harvard, čija je knjiga o ovom zanimljivom objektu od nedavno u prodaji.

Wow! Signal Proizvodi vanzemaljska letjelica?

Slika: prikaz Wow! signala. Izvor: Javna domena

Nova teorija je uvjerljiva. Mijenja način na koji gledamo na vanzemaljske signale, posebno na najpoznatiji koji imamo te nudi uvjerljiviju hipotezu za Loebov ‘Oumuamua ET prijedlog.

U intervjuu za “Centauri Dreams”, fizičar James Benford objašnjavao je svoj rad predstavljen za objavljivanje u Journal Astrobiology te otkrio zašto vjeruje da postoje argumenti u prilog tvrdnji da WOW signal stvara vazemaljska letjelica.

“Wow! je mogao prodrjeti iz međuzvjezdanog energijskog snopa. Predlažem da ova vrsta zračenja, koja je slabo razumljiva,  može objasniti opažene značajke Wow! signala.“, piše Benford.

Kako bi objasnio zašto vjeruje da je Wow signal umjetnog, vanzemaljskog podrijetla, Benford traži da proučimo tri parametra Wow signala: gustoću energije koja je primljena, trajanje signala i njegovu frekvenciju. Benford otkriva da su ova tri i potencijalni četvrti parametar signalni znakovi vanzemaljskog podrijetla signala.

Wow signal je bio vrlo, vrlo jak. Zapravo, to je do sada najsnažniji presretnuti signal, a kako su otkrili astronomi, njegov vrhunac je 32 puta veći od omjera signal-šum koji je opažen.

Kada je signal presretnut, teleskop “ Veliko uho“ bio je fiksiran je u rotaciji sa Zemljom (kako je otkrio autor Robert H. Gray u svojoj knjizi  The Elusive Wow, „Količina vremena koja je trebala signalu Wow! da prođe kroz antenu odgovara očekivanom vremenu prolaska nebeskih izvora.“ Wow signalu je trebalo oko 38 sekundi da prođe kroz snop antene. To znači da ne znamo koliko je dugo signal trajao, samo da je bio uključen dok je antena prolazila.


Treće, Wow! Signal je bio na 1,42 GHz. Opseg između 1,4-1,427 GHz zaštićen je na međunarodnoj razini, što znači da su sve emisije u tom opsegu zabranjene. To nam govori da signal nije potjecao iz tehnologije koju je stvorio čovjek i nije došao sa Zemlje.

Četvrti i najmanje proučavani parametar je takozvano vrijeme ponovnog posjeta – koliko je vremena potrebno da se signal ponovi, interval u kojemu je signal opet vidljiv. Do danas nije pronađen ponovljeni  Wow signal.

Međutim, činjenica da se signal nije ponovio može se smatrati znakom njegova izvornog porijetla.

„Uočavanje wow! signala nikada se nije ponovilo. Ovu odsutnost shvaćam kao trag  njegovog izvornog podrijetla.“ , objašnjava Benford.

“Ako je Wow! vodio sondu do zvijezde, ta je zvijezda u to vrijeme bila daleko od smjera snopa. Zemlja bi slučajno mogla primiti curenje iz snopa jer se zvijezde pomiču jedna u odnosu na drugu. Dakle, curenje zračenja iz zvjezdane sonde lansira se pomoću Wow!-a. Zraka se više neće vidjeti sa Zemlje. To odgovara dosadašnjim ne-opažanjima ”, objašnjava istraživač.

Prema Benfordu, postoje čvrsti argumenti da se Wow! signal može objasniti kao izvanzemaljska tehnologija, ponajviše zato što smo i sami u procesu razvoja takve svemirske letjelice; Breakthrough Initiative već radi na svemirskim letjelicama na laserski pogon koje će u bliskoj budućnosti biti poslane prema Proximi Centauri.

 

Mišljenje autora

Vjerujem da slučaj koji je iznio Benford nije samo vjerodostojan, već i pridonosi nešto novo.Istraživači poput Benforda i Loeba za mene su pravi moderni znanstvenici koji se ne boje predložiti teorije i hipoteze  od kojih bi drugi skrenuli pogled.

Smatram da je Benfordovo objašnjenje  Wow signala dobrodošao i poticajan prijedlog, pogotovo zbog „objašnjenja emitiranja energije“ koje bi moglo obrazložiti sva četiri parametra Wow signala.

Ideja da je Wow signal nastao propuštanjem snopa iz vanzemaljske letjelice još je zanimljivija jer nam govori da bismo takve signale trebali početi tražiti češće. Kao što je objasnio Benford, „takvi međuzvjezdani snopovi zraka bili bi vidljivi na velikim međuzvjezdanim udaljenostima. Istraživanja čitavog neba mikrovalovima i laserima mogla bi otkriti još više propuštanja snopova energije.“

Potaknut Benfordovom idejom o Wow! signalu i Loevovom teorijom o međuzvijezdanom objektu ‘Oumuamua, više nego ikad prije vjerujem da u svemiru nismo sami.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.