kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Plastične stijene na udaljenom otoku ističu ljudski utjecaj na geologiju Zemlje
Znanost

Plastične stijene na udaljenom otoku ističu ljudski utjecaj na geologiju Zemlje

Slika plastične stijene
objavljeno

Na izoliranom otoku Trinidad, udaljenom od obale Brazila, geologinja Fernanda Avelar Santos uočila je nevjerojatan prizor: stijene nastale zbog viška plastičnog onečišćenja u oceanu.

Neočekivano otkriće na netaknutom krajoliku

Istražujući svoju doktorsku tezu o klizištima, eroziji i geološkim opasnostima 2019. godine, Santos je naišla na neobične plavo-zelene stijene blizu Turtle Beach, najvećeg utočišta ugroženih zelenih kornjača na svijetu. Zaintrigirana, uzorke je odnijela u svoj laboratorij na analizu.

Nova geološka formacija: plastične stijene

Santos i njezin tim identificirali su uzorke kao novu vrstu geološke formacije koja kombinira prirodne materijale i procese stvaranja stijena na Zemlji s plastičnim otpadom stvorenim od strane čovjeka. Ovo otkriće podržava koncept Antropocena, geološkog doba u kojem ljudi značajno utječu na prirodne procese planeta. Ove plastične stijene vjerojatno će biti sačuvane u geološkom zapisu, označavajući eru Plastične stijene udaljenog otoka ističu ljudski utjecaj na geologiju Zemlje.

Udaljeni raj ugrožen zagađenjem

Santos, uznemirena i zabrinuta svojim nalazima, opisala je otok Trinidad kao raj. Njegova udaljenost pretvorila ga je u utočište za razne vrste, uključujući morske ptice, jedinstvene ribe, gotovo izumrle rakove i zelene kornjače. S malom brazilskom vojnom bazom i znanstvenim istraživačkim centrom, ljudska prisutnost na otoku je minimalna. Međutim, otkriće plastičnih stijena na jednoj od najekološki važnijih plaža otoka ističe dalekosežne posljedice zagađenja.


Globalna prisutnost plastičnih stijena i potencijalni utjecaj na okoliš

Daljnja istraživanja Santosa otkrila su da su plastične stijene prijavljene na lokacijama poput Havaja, Velike Britanije, Italije i Japana još od 2014. godine. Ipak, otok Trinidad najudaljenije je mjesto gdje su do sada otkrivene. Kako se ove stijene troše, mogu oslobađati mikroplastiku u okoliš, dodatno onečišćujući prehrambeni lanac otoka.

Klasifikacija plastičnih stijena

Studija Santos i njezina tima, objavljena u časopisu Marine Pollution Bulletin, klasificirala je nove vrste stijena pronađenih širom svijeta: “plastiglomerate”, slične sedimentnim stijenama; “piroplastike”, slične klastičnim stijenama; i prethodno neidentificiranu vrstu, “plastistijene”, slične magmatskim stijenama nastalim tokom lave. Tim je izjavio: “Ljudske intervencije sada su toliko raširene da se mora postaviti pitanje što je doista prirodno.”

Budući fokus istraživanja: globalni utjecaj onečišćenja

Santos namjerava ovu temu učiniti glavnim fokusom svog istraživanja. Primijetila je: “Trinidad je najnetaknutije mjesto koje sam ikada vidjela. Vidjeti koliko je ranjiv zbog smeća koje onečišćuje naše oceane pokazuje koliko je problem raširen širom svijeta.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.