kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance nastavlja potragu za drevnim tragovima života na Marsu
Svemir

Perseverance nastavlja potragu za drevnim tragovima života na Marsu

Rover Perseverance snimio je ovaj "selfie" helikopterom Ingenuity 6. travnja 2021. Sada je misija Ingenuity produžena do kraja kolovoza. Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS
objavljeno

Nova regija na Marsu pruža NASA-inom roveru Perseverance idealno okruženje za potragu za dokazima o drevnom mikrobnom životu. Znanstvenica Briony Horgan vodi NASA-in rover Perseverance u dosad neistražene dijelove Marsa, s ciljem otkrivanja mogućih drevnih tragova života na Crvenom planetu.

Rover Perseverance trenutno pretražuje stijenske naslage u području oko kratera Jezero, gdje je prvotno sletio, tragajući za kemikalijama koje bi mogle ukazivati na drevni mikrobni život. Ovaj segment misije, kojeg Horgan naziva “kampanjom rubnog područja”, fokusira se na ove potencijalno dragocjene naslage.

Prema Horgan, novo istraživačko područje moglo bi predstavljati neku vrstu “prstena” koji se proteže do trećine unutarnjeg ruba kratera. Podaci prikupljeni iz orbite sugeriraju da je to područje bogato karbonatnim mineralima, koji su slični onima na Zemljinim obalama. Karbonati imaju sposobnost čuvanja i očuvanja mogućih dokaza o životu u plitkim vodama koje su nekad postojale duž obale.

Horgan je objavila da je misija rovera ove tjedne stigla u to rubno područje i započela s prikupljanjem uzoraka.

Perseverance je sletio u veljači 2021. godine u krateru Jezero, smještenom sjeverno od marsovskog ekvatora. Krater je nekada bio domaćin jezeru veličine jezera Tahoe (u SAD-u) na Zemlji. Horgan je vodila istraživački tim koji je proučavao mineralogiju te lokacije, što je uvelike utjecalo na izbor kratera Jezero za ovu misiju.

Rubno područje jedan je od ključnih ciljeva za misiju koja traje već više od dvije i pol godine. Horgan očekuje da će Perseverance provesti do svibnja istražujući ovo područje, s planovima za dodatna ispitivanja riječnog toka koji je izrezao rub kratera Jezero.

No, karbonati nisu jedina meta istraživanja. Tijekom ove faze, Perseverance će pokušati pronaći i magmatske stijene koje su se transformirale u karbonate. Ovo će omogućiti dodatno istraživanje astrobioloških i ekoloških aspekata Marsa.

Karbonati se na Zemlji često formiraju u tijelima vode kada je kemijski sastav vode pogodan za njihovu taloženje, a taj proces često mogu pospješiti mikroorganizmi.

Horgan ističe da će tim pomno proučiti teksture karbonata kako bi utvrdili njihov potencijal za očuvanje tragova života.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube