kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ovo je prvo superračunalo na svijetu koje je ravnopravano ljudskom mozgu
Znanost

Ovo je prvo superračunalo na svijetu koje je ravnopravano ljudskom mozgu

objavljeno

Koristeći svega 20 vati energije, ljudski mozak sposoban je obraditi informacije ekvivalentne eksaflopu – impresivnih milijardu milijardi matematičkih operacija u sekundi. Na temelju ovog fenomena, australski znanstvenici pokreću ambiciozan projekt: izgradnju prvog superračunala na svijetu koji može simulirati mreže na razini sličnoj ljudskom mozgu.

Projekt pod nazivom DeepSouth razvija se na Sveučilištu Zapadni Sydney. Očekuje se da će se superračunalo pokrenuti sljedeće godine i biti sposoban za izvođenje 228 trilijuna sinaptičkih operacija u sekundi, što parira brzini operacija procijenjenih u ljudskom mozgu.

Glavni cilj ovog projekta je dublje razumijevanje kako mozak uspijeva obraditi ogromne količine informacija s tako malo utrošene energije. Postignuća ovog istraživanja mogla bi dovesti do razvoja kibernetičkog mozga daleko moćnijeg od ljudskog te bi mogla revolucionirati razumijevanje mehanizama rada našeg mozga.

André van Schaik, direktor Međunarodnog centra za neuromorfične sustave na Sveučilištu Zapadni Sydney, ističe: “Naš napredak u razumijevanju mozga je ograničen zbog nemogućnosti simuliranja mozgu sličnih mreža u velikom obimu. Trenutne simulacije spiking neuronskih mreža na standardnim računalima su prespore i energetski zahtjevne.” Van Schaik naglašava da će njihov sustav značajno promijeniti taj pristup.


Ralph Etienne-Cummings, stručnjak sa Sveučilišta Johns Hopkins koji nije izravno uključen u projekt, za časopis New Scientist izjavio je da će DeepSouth biti prekretnica za neuroznanost. “Za one koji pokušavaju razumjeti mozak, ovo će biti idealan hardver,” rekao je Etienne-Cummings. Dodao je kako će tehnologija privući dva glavna tipa istraživača: one fokusirane na neuroznanost i one koji žele prototipirati nove inženjerske rješenja u području umjetne inteligencije.

DeepSouth predstavlja samo jedan od brojnih istraživačkih projekata usmjerenih na stvaranje stroja koji bi se mogao usporediti s ljudskim mozgom. Paralelno, drugi istraživači rade na stvaranju “bioloških računala” koja bi bila pokretana stvarnim moždanim stanicama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.