kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivene tri od najstarijih zvijezda u svemiru u blizini Mliječne staze
Svemir

Otkrivene tri od najstarijih zvijezda u svemiru u blizini Mliječne staze

Otkrivene tri od najstarijih zvijezda u svemiru u blizini Mliječne staze
objavljeno

Istraživači su otkrili tri od najstarijih zvijezda u svemiru, smještene unutar naše vlastite galaktičke zajednice.


Tim je identificirao zvijezde unutar “haloa” Mliječne staze – oblaka zvijezda koji okružuje glavni disk galaksije. Prema analizama tima, te su zvijezde nastale između 12 i 13 milijardi godina, u vrijeme kada su se počele formirati prve galaksije. Znanstvenici su zvijezde nazvali “SASS”, što je akronim za zvijezde malih akrecijskih zvjezdanih sustava, jer vjeruju da je svaka od tih zvijezda prvobitno pripadala svojoj maloj, primitivnoj galaksiji koju je kasnije apsorbirala veća, ali i dalje rastuća Mliječna staza. Danas su te tri zvijezde sve što je preostalo od njihovih izvornih galaksija. One kruže po periferiji Mliječne staze, gdje tim pretpostavlja da bi moglo biti još takvih drevnih zvjezda.

“Te najstarije zvijezde svakako bi trebale biti prisutne, s obzirom na naše znanje o formiranju galaksija,” kaže Anna Frebel, profesorica fizike na MIT-u. “One su dio našeg kozmičkog obiteljskog stabla. Sada imamo novi način kako ih pronaći.” Dok nastavljaju otkrivati slične zvijezde, istraživači se nadaju koristiti ih kao analoge za ultra tamne patuljaste galaksije, za koje se smatra da su neke od prvih preživjelih galaksija u svemiru. Te galaksije i dalje postoje danas, ali su previše udaljene i slabe da bi ih astronomi mogli temeljito proučavati. Budući da su SASS zvijezde možda nekad pripadale sličnim primitivnim patuljastim galaksijama, ali se nalaze unutar Mliječne staze i stoga su mnogo bliže, one bi mogle biti ključ za razumijevanje evolucije ultra tamnih patuljastih galaksija.


kemijski sastav zvijezda

“Sada možemo tražiti više takvih analogija unutar Mliječne staze, koje su mnogo svjetlije, i proučavati njihov kemijski razvoj bez potrebe za pronalaženjem izrazito tamnih zvijezda,” dodaje Frebel.

Frebel i njezini kolege objavili su svoje nalaze 14. svibnja u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Suautori studije su Mohammad Mardini sa Sveučilišta u Zarqi, Jordan; Hillary Andales; i trenutni diplomski studenti na MIT-u Ananda Santos i Casey Fienberg. Istraživanja tima proizašla su iz koncepta učionice. Tijekom jesenskog semestra 2022., Frebel je pokrenula novi predmet, 8.S30 (Opservacijska zvjezdana arheologija), na kojem su studenti učili tehnike za analizu drevnih zvijezda, a zatim su te alate primijenili na zvijezde koje nikada prije nisu bile proučavane kako bi odredili njihovo porijeklo. “Dok većina naših predavanja počinje od osnova, ovaj nas je tečaj odmah stavio na rub istraživanja u astrofizici,” izjavila je Andales.

Studenti su radili s podacima o zvijezdama koje je Frebel prikupljala tijekom godina s 6,5-metarskog teleskopa Magellan-Clay u opservatoriju Las Campanas. Ona čuva tvrde kopije podataka u velikom registratoru u svom uredu, koje su studenti pretraživali u potrazi za zvijezdama od interesa. Posebno su tražili drevne zvijezde koje su nastale ubrzo nakon Velikog praska, koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina. Tada je svemir bio uglavnom sastavljen od vodika i helija, s vrlo niskim udjelima drugih kemijskih elemenata poput stroncija i barija. Stoga su studenti pretraživali Frebelin registrator za zvijezde čiji su spektri, ili mjerenja zvjezdanog svjetla, ukazivali na niske udjele stroncija i barija.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.