kozmos.hr
Svemir

Otkrivene misteriozne aurore na Jupiteru

Izvor: Space.com
objavljeno

Juno snima Jupiter još od 2016., kada su prve Jupiterove snimke stigle na Zemlju. One su omogućile znanstvenicima da s puno više detalja shvate plinoviti div.

Aurure iznad Jupiterovih polova

Neobičan fenomen snimila je NASA-ina letjelica Juno pomoću ultraljubičastog spektrografa, a karakteristični prstenovi širili su se brzinom od 3,3 do 7,7 km po sekundi. Znanstvenici sa Southwest Research Institute-a kažu da su aurore nastale zbog nabijenih čestica Jupiterove magnetosfere.

Kad nabijene čestice solarnog vjetra dosegnu Jupiter, one reagiraju s magnetosferom na zasad neobjašnjiv način, tvrdi se u priopćenju SwRI-a.

Jupiterove aurore. Izvor: ESA / Hubble
Jupiterove aurore. Izvor: ESA / Hubble

Jupiterova magnetosfera je 20 000 puta snažnija od Zemljine

Jupiterova magnetosfera je 20 000 puta snažnija od Zemljine, temeljem čega Jupiter može odbiti solarni vjetar na udaljenosti od čak šest milijuna kilometara.

UVS instrument letjelice Juno snimio je interakciju Jupiterove plazme i Sunčevog vjetra. Tada je na Jupiterovim magnetskim linijama nastala svjetlost u obliku prstenova koja se također naziva Kelvin-Helmholtzovom nestabilnosti.

Aurore na Jupiteru mogle bi biti rezultat dnevnih događaja magnetskog konvergencija odnosno preslagivanja i spajanja interplanetarnih magnetskih polja, priopćili su iz SWRI-a.

Znanstvenici i dalje ne znaju o čemu se radi

Znanstvenici i dalje ne razumiju kakvu točno ulogu Sunčevi vjetrovi imaju u nastajanju Jupiterovih aurora. Da bi se proces podrobnije shvatio, kao i uvijek, potrebna su daljnja istraživanja. Misija Juno produžit će se do 2025. što nam daje nadu da će se fenomen uspjeti objasniti u narednim godinama.

Istraživanje vezano za aurore na Jupiteru objavljeno je u časopisu Geophysical Research: Space Physics.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Mathewson S. (3.4.2021), NASA’s Juno spacecraft detects strange new auroras on Jupiter, Space.com

Vorša B. (5.4.2021.), Otkrivene nove i neobične aurore na Jupiteru, zimo.dnevnik.hr 

Anonymus (4.4.2021.), NASA-ina misija Juno zabilježila neobičnu svjetlost na Jupiteru, geek.hr

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube