kozmos.hr
Svemir

Otkrivena ‘nedavna’ geološka aktivnost na Mjesecu

Pogled Zemlje iz orbite Mjeseca. Jumpstory.
objavljeno

Nedavna seizmička istraživanja otkrila su značajnu geološku aktivnost na Mjesecu, dovodeći do preispitivanja našeg razumijevanja njegove površine i unutarnje strukture. Od kada su prvi put dobivene satelitske snimke  1960-ih, znanstvenici neprestano nadograđuju naše znanje o Zemljinom satelitu. Mjesec, koji je podložan složenim kozmičkim interakcijama i planetarnim utjecajima, sadrži različite reljefe koji svjedoče o njegovoj dinamičnoj prošlosti.

Posebno su značajni mali zakrivljeni reljefi na Mjesecu, dužine manje od 10 kilometara, koji nastaju zbog kretanja rasjednih linija gdje starije stijene prekrivaju mlađe slojeve, dovodeći do smanjenja mjesečeve kore. Ovi reljefi su među najmlađim geološkim formacijama na Mjesecu, formirani unutar posljednjih približno 700 milijuna godina, u razdoblju koje u lunarnoj geologiji nazivamo ‘kopernikansko doba’. U svemirskom kontekstu, gdje je svemir star oko 13,7 milijardi godina, to vrijeme je relativno kratko.

Ova nova istraživanja, objavljena u časopisu Earth and Planetary Science Letters, fokusirana su na analizu ovih zakrivljenih reljefa koristeći kraterski krajolik okolnih visoravni kao indikatore njihovih pokreta, što ih čini idealnim za određivanje njihove starosti. Dr. Jaclyn Clark sa Sveučilišta u Marylandu pojasnila je važnost njihovih otkrića: “Budući da Mjesec nema tektonske ploče kao Zemlja, istražujemo što uzrokuje tektonske procese na Mjesecu i drugim stjenovitim tijelima u našem solarnom sustavu. Ovi mali zakrivljeni reljefi pokazuju da se površina Mjeseca smanjuje zbog dugotrajnog hlađenja unutarnjih slojeva, što se događa brže nego na Zemlji.”


Detaljnije razumijevanje kada se dogodila tektonska aktivnost i kako seizmička energija putuje kroz regolit, sloj slobodne stijene i prašine iznad stjenovite podloge, ključno je za planiranje sigurnijih budućih misija na Mjesec.Dr. Clark i njezin tim koristili su analizu distribucije učestalosti kratera kako bi odredili starost ovih zakrivljenih reljefa na površini Mjeseca. Nadovezujući se na prethodna istraživanja, stvorili su bazu podataka o 60 takvih formacija, obuhvaćajući i bližu i dalju stranu Mjeseca. Ovi podaci pružaju uvid u intenzitet seizmičkih aktivnosti povezanih s pokretima tih reljefa i vjerojatnost njihove ponovne aktivacije

Pratite Kozmos na Google Vijestima.