kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivena kolosalna struktura koja mijenja naše shvaćanje svemira
Svemir

Otkrivena kolosalna struktura koja mijenja naše shvaćanje svemira

Pronađena je jedna od najvećih kozmičkih struktura
objavljeno

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom astronoma s Opservatorija Tartu Sveučilišta u Tartuu otkrio je brojne superklastere u svemiru, pri čemu je najistaknutiji među njima nazvan ‘Einasto Superklaster’ u čast Prof. Jaana Einasta, pionira u ovom području, koji je 23. veljače proslavio svoj 95. rođendan.

Superklastere, koje možemo usporediti s ogromnim metropolama u svemiru, predstavljaju najveće i najmasivnije skupove i klastere galaksija u svemiru. Otkrića tima ne samo da su proširila naše razumijevanje ovih ogromnih struktura već su i osvijetlila put ka rješavanju tajne njihova nastanka. U svojoj studiji, znanstvenici su utvrdili da je tipična masa superklastera zapanjujućih 6 milijuna puta milijardu masa Sunca, s prosječnom veličinom od 200 milijuna svjetlosnih godina. Da bismo to stavili u perspektivu, ti superklasteri su približno 2.000 puta veći od naše vlastite galaksije Mliječne staze.

Zamislite kovanicu od 2 eura na nogometnom igralištu koja predstavlja veličinu Mliječne Staze, a dužina igrališta simbolizira prostranstvo superklastera. U pogledu mase, golf loptica koja predstavlja Sunce čini masu superklastera usporedivom s masom Mount Everesta – što je svjedočanstvo njihovih ogromnih dimenzija. Einasto Superklaster, najmasivniji među otkrivenima, nalazi se na oko 3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Ova kolosalna svemirksa struktura sadrži masu ekvivalentnu oko 26 milijuna puta milijardu sunčevih masa.


Dimenzije Einasto Superklastera

Monumentalne dimenzije Einasto Superklastera postaju još impresivnije kada shvatimo da bi svjetlost, putujući od jednog do drugog kraja, putovala nevjerojatnih 360 milijuna godina.

Izuzetni doprinosi profesora Jaana Einasta u istraživanju superklastera opravdano mu dodjeljuju čast da ovaj superklaster nosi njegovo ime. U skladu s bogatom tradicijom estonskih astronoma, poznatih po njihovoj stručnosti u studijama superklastera, tim je identificirao ukupno 662 superklastera i istražio njihove karakteristike. Primjerice, klasteri galaksija unutar superklastera su teži od onih izvan, što ukazuje na to da se evolucija i rast klastera galaksija unutar superklastera razlikuju od onih izvan.

Unatoč svojoj ogromnoj masi, superklastere karakterizira manja gustoća u odnosu na galaksije, jer je njihova masa raspršena kroz znatan volumen. Međutim, gustoća superklastera dostatna je da njihova gravitacijska sila značajno utječe na dinamiku materije unutar njih, uključujući i tamnu materiju. Suvremena astronomska promatranja potvrđuju ubrzano širenje svemira, koje se manifestira povećavanjem prostora između galaksija, dovodeći do njihovog sve većeg međusobnog udaljavanja. Zanimljivo, analize astronoma s Opservatorija Tartu otkrivaju da galaksije smještene unutar superklastera imaju sporiji tempo širenja u odnosu na prosječnu brzinu širenja cijelog svemira.

To se pripisuje gravitacijskom privlačenju superklastera, koje djeluje protiv općeg širenja svemira povlačeći galaksije natrag. Međutim, ovo gravitacijsko privlačenje nije dovoljno veliko da bi superklastere pretvorilo u gravitacijski vezane sustave. Na kraju, učinak tamne energije na širenje superklastera nadjačat će njegovu gravitacijsku privlačnost. Osim toga, istraživači su pokazali korelaciju između gustoće superklastera i veličine, ističući obrnuti kvadratni odnos. Studija naglašava važnost međunarodne suradnje u napredovanju znanstvenog znanja, s doprinosima iz Estonije, Indije, Japana, Španjolske i Finske.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.