kozmos.hr
Svemir

Otkriven planet koji nije sfernog oblika

autor
objavljeno

Europska svemirska agencija objavila je da je u sklopu misije Cheops otkriven novi planet čiji izduženi oblik umjesto na sferu podsjeća na loptu za ragbi.

Neočekivano otkriće

Ispostavilo se da nisu svi planeti lijepi i sferni poput Zemlje.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je da je misija Cheops otkrila planet u obliku lopte za ragbi u zviježđu Herkules, prema objavi na blogu agencije. Nazvan je WASP-103b, a čini se da je planet deformiran zbog ogromnih plimnih sila uzrokovanih zvijezdom domaćinom.

Cheops je otkrio egzoplanet u obliku ragbi lopte(©ESA).

Slično kao što Mjesečeva gravitacija vuče Zemlju, zvijezda domaćin (1.7 puta veća od sunca i 200 stupnjeva toplija) WASP-103b je toliko blizu planetu da djeluje zapanjujućom silom plime i oseke. To je rezultiralo time da planet poprimi oblik ragbi lopte i, zapanjujuće, to je prvi put da je takav deformitet otkriven na egzoplanetu.


Slika (crekit ESA)

Utjecaj plime

Plime u Zemljinim oceanima doživljavamo uglavnom zbog toga što Mjesec lagano vuče naš planet dok kruži oko nas. Sunce također ima mali, ali značajan utjecaj na plimu i oseku, ali je previše daleko od Zemlje da bi izazvalo velike deformacije našeg planeta. Isto se ne može reći za WASP-103b, planet gotovo dvostruko veći od Jupitera s 1,5 puta većom masom, koji kruži oko svoje zvijezde domaćina za manje od jednog dana. Astronomi su sumnjali da bi takva blizina mogla uzrokovati monumentalne plime, ali do sada ih nisu mogli izmjeriti.

Koristeći nove podatke ESA-inog svemirskog teleskopa Cheops, u kombinaciji s podacima koje su već dobili NASA/ESA Hubble svemirski teleskop i NASA-in svemirski teleskop Spitzer, astronomi su sada mogli otkriti kako plimne sile deformiraju egzoplanet WASP-103b iz uobičajene sfere u obliku ragbi lopte.

Keops mjeri tranzite egzoplaneta – pad svjetla nastao kada planet prođe ispred svoje zvijezde s naše točke gledišta. Obično proučavanje oblika svjetlosne krivulje otkrit će pojedinosti o planetu kao što je njegova veličina. Visoka Keopsova preciznost zajedno s njegovom fleksibilnošću usmjeravanja, koja omogućuje satelitu da se vrati do cilja i promatra višestruke tranzite, omogućila je astronomima da detektiraju sićušni signal plimne deformacije WASP-103b. Ovaj poseban potpis može se koristiti za otkrivanje još više o planetu.

„Nevjerojatno je da je Cheops zapravo uspio otkriti ovu sićušnu deformaciju. Ovo je prvi put da je takva analiza napravljena i možemo se nadati da će promatranje u dužem vremenskom intervalu ojačati ovo promatranje i dovesti do boljeg poznavanja unutarnje strukture planeta,“ kaže Jacques Laskar jedan od koautora nove studije.

‘Napuhani planet’

Tim je uspio upotrijebiti krivulju tranzitne svjetlosti WASP-103b kako bi izveo parametar koji mjeri kako je masa raspoređena unutar planeta. Razumijevanje kako je masa raspoređena može otkriti detalje o unutarnjoj strukturi planeta.

Umjetnički prikaz planeta WASP-103b (©ESA).

Mjera je za WASP-103b slična  Jupiteru, što uvjetno sugerira da je unutarnja struktura slična, unatoč tome što WASP-103b ima dvostruko veći radijus.

„U principu bismo očekivali da planet s 1,5 puta većom masom od Jupitera bude otprilike iste veličine, tako da WASP-103b mora biti jako napuhan zbog zagrijavanja od svoje zvijezde i možda drugih mehanizama. Ako možemo potvrditi detalje njegove unutarnje strukture budućim promatranjima možda bismo mogli bolje razumjeti što ga čini tako napuhanim. Poznavanje veličine jezgre ovog egzoplaneta također će biti važno za bolje razumijevanje kako je nastao,“ kaže Susana Barros, jedna od koautorica rada.


Budući da postoji još mnogo otvorenih pitanja za dešifriranje detalja bit će potrebna buduća promatranja s Cheopsom i svemirskim teleskopom James Webb. Webbova iznimno visoka preciznost poboljšat će mjerenja plimne deformacije egzoplaneta, omogućujući bolju usporedbu između ovih takozvanih „vrućih Jupitera“ i divovskih planeta u Sunčevom sustavu.

Znanstvenici otkrili planet koji ne bi trebao postojati

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

C. C. Barros et al., „Detection of the tidal deformation of WASP-103b at 3 σ with CHEOPS,“ Astronomy & Astrophysics 657 (2022).

ESA (11. siječnja 2022.), „Cheops reveals a rugby ball-shaped exoplanet,“ esa.int (pristup 12. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.