kozmos.hr
Astronomija

Otkriven novi divovski egzoplanet pomoću NASA-inog satelita TESS

Ilustracija vrućeg Jupiterovog egzoplaneta. Astronomi su otkrili najteži element dosad u atmosferama dva takva svijeta (©ESO/M. Kornmesser).
objavljeno

Koristeći NASA-in satelit za pretragu tranzitnih egzoplaneta (TESS), međunarodni tim astronoma otkrio je novi divovski egzoplanet koji prolazi pokraj zvijezde M-dwarf, poznate kao TOI-4860. Novootkriveni svijet, pod imenom TOI-4860 b, usporediv je po veličini i masi sa Saturnom. Nalaz je objavljen 2. kolovoza na stranici arXiv.

TESS provodi istraživanje oko 200 000 najsjajnijih zvijezda blizu Sunca s ciljem pretrage tranzitnih egzoplaneta. Do sada je identificirao preko 6 700 kandidata za egzoplanete (TESS objekti interesa, ili TOI), od kojih je 373 do sada potvrđeno.

Sada, skupina astronoma pod vodstvom Josea Manuela Almenare s Grenoble Alpes Sveučilišta u Francuskoj, izvješćuje o potvrdi drugog TOI-a koji prati TESS. Identificirali su signal tranzita u svjetlosnoj krivulji zvijezde M-dwarf poznate kao TOI-4860. Planetarna priroda ovog signala potvrđena je fotografijama s kopna.

“Ovdje izvješćujemo o validaciji i mjerenju mase TOI-4860 b. Fotometrija s kopna potvrđuje da su tranziti oko TOI-4860, inicijalno identificirani TESS fotometrijom, proizvedeni od strane divovskog planeta,” napisali su istraživači u radu.

TOI-4860 b ima radijus od gotovo 0,77 Jupiterovih radijusa, a njegova masa procjenjuje se na 0,27 Jupiterovih masa, što daje prosječnu gustoću od 0,75 g/cm^3. Planet kruži zvijezdom domaćinom svakih 1,52 dana, na udaljenosti od otprilike 0,018 AU. Ravnotežna temperatura TOI-4860 b izračunata je na 694° K.

Budući da je TOI-4860 b vrlo blizu svojoj zvijezdi domaćinu, astronomi pretpostavljaju da sustav doživljava snažne plimne interakcije. Te interakcije izobličuju planet i dovode do raspadanja orbite.

Matična zvijezda TOI-4860 ima spektralni tip M3.5 i otprilike je trećina veličine i mase Sunca. Efektivna temperatura TOI-4860 je približno 3 255° K, a metalicitet je na razini od 0,27. Zvijezda se nalazi oko 262 svjetlosne godine od nas.

Istraživači su također pronašli dodatni signal u podacima radijalne brzine, sugerirajući prisutnost još jednog planeta u sustavu TOI-4860. Ovaj kandidat za planet ima orbitalni period od oko 427 dana, a masa mu se procjenjuje na najmanje 1,66 Jupiterovih masa.

Sveukupno, astronomi su napomenuli da TOI-4860 b pridružuje malom skupu masivnih planeta pronađenih oko M-dwarfa srednje do kasne faze te predstavlja zanimljivu metu za atmosfersku karakterizaciju pomoću transmisijske spektroskopije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube