kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ogromna piramida zakopana u Indoneziji mogla bi biti najstarija na svijetu
Znanost

Ogromna piramida zakopana u Indoneziji mogla bi biti najstarija na svijetu

Piramida Gunung Padang
objavljeno

Potencijalno najstarija piramida na svijetu leži zakopana u Indoneziji, a njezina starost značajno premašuje dobro poznate spomenike poput Stonehengea ili Giza piramida. Ovo otkriće bi moglo izazvati preispitivanje povijesnih znanja o megalitskim strukturama. Rezultati najnovijih istraživanja objavljeni su u časopisu Archaeological Prospection.

Upoznajte Gunung Padang

Zagonetno brdo na otoku Zapadna Java, koje mještani s poštovanjem nazivaju ‘punden berundak‘, odnosno stepenasta piramida, možda je dom najstarijoj piramidalnoj strukturi na svijetu. Stepenaste terase vode posjetitelje prema vrhu ovog svetog mjesta, koje se tek počinje razotkrivati pred očima stručnjaka.

Iako su arheološka istraživanja ovog lokaliteta još u ranoj fazi, već je postalo jasno da Gunung Padang predstavlja izuzetan primjerak ljudske izumiteljnosti. Nalazi se na vrhu ugaslog vulkana i predstavlja konstrukciju čija bi izgradnja mogla biti smještena prije početka poljoprivrede ili poznate civilizacije.

Prema najnovijim znanstvenim podacima iz Indonezije, unutar ove piramide moguće su skrivene prostrane komore, a njihov sadržaj i dalje ostaje misterij.

Povijesni Slojevi Gunung Padanga

Detaljnom analizom, koja je obuhvatila korjenite metode poput bušenja, radarskih istraživanja tla i slikanja unutrašnjosti zemlje, došlo se do saznanja da je ovaj lokalitet možda bio oblikovan od strane drevnih civilizacija koje su modificirale prirodni brežuljak lave u temelje piramidalne građevine.

Prve metode radiokarbonskog datiranja upućuju na to da su radovi na izgradnji započeli tijekom posljednjeg ledenog doba, prije više od 16.000 godina, a možda i 27.000 godina unatrag.

Usporedbe radi, trenutno se za najstariji poznati megalit smatra Göbekli Tepe u današnjoj Turskoj, koji datira iz doba prije 11.000 godina. No, nalazi na Gunung Padangu mogli bi značajno produbiti razumijevanje prapovijesne ljudske povijesti.

Multidisciplinarni pristup između 2011. i 2015. godine, kojim je rukovodio geolog Danny Hilman Natawidjaja iz Indonezijske nacionalne agencije za istraživanje i inovacije, otkrio je da je struktura sagrađena u različitim fazama, s najdubljim slojem koji se proteže do 30 metara ispod površine.

Utvrdili su da je najstariji dio strukture vjerojatno izgrađen između 25.000 i 14.000 godina prije nove ere, ali je nakon toga ostao napušten tijekom tisućljeća. Radovi su nastavljeni oko 7900 do 6100 godina prije nove ere, pri čemu su dodani novi elementi strukture, uključujući kamenje i šljunčano tlo, dok su između 6000 i 5500 godina prije nove ere neki dijelovi namjerno zakopani ili prekriveni novim konstrukcijama.

Današnji vidljivi dijelovi, koji datiraju iz razdoblja između 2000 i 1100 godina prije nove ere, uključuju dodatak gornjeg sloja tla i kamene terase tipične za punden berundak.

Stručnjaci ističu da otkrića sugeriraju izvanrednu sposobnost graditelja koji su radili na projektu, a koji nisu odgovarali tadašnjim kulturama lovaca i sakupljača. S obzirom na duge periode korištenja, Gunung Padang se smatra mjestom od velike važnosti za drevne ljude.

Skrovite Komore Gunung Padanga

Seizmičkim istraživanjem unutrašnjosti brda otkriveni su dokazi o skrivenim šupljinama i komorama, neke duge i do 15 metara. Istraživački tim sada planira bušiti kako bi pristupili ovim tajanstvenim prostorima, te istražiti njihov sadržaj uz pomoć kamera.

Zaključno, tim naglašava važnost integriranog pristupa koji spaja arheološke, geološke i geofizičke metode u svrhu otkrivanja velikih i skrivenih drevnih struktura. Otkrića sa Gunung Padanga će zasigurno i dalje izazivati pozornost znanstvene i šire javnosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube