kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ogromna mreža podzemnih tunela pronađena ispod 4300 godina starog grada
Znanost

Ogromna mreža podzemnih tunela pronađena ispod 4300 godina starog grada

objavljeno

U sklopu arheoloških iskopavanja u Houchengzuiju, unutar Autonomne regije Unutarnje Mongolije, došlo je do značajnog otkrića mreže drevnih tunela.

Danas posjetitelji drevnog Kamenog Grada Houchengzuija, smještenog na sjeveru Kine, oprezno se kreću među njegovim prostranim ruševinama koje se prostiru na više od 1,4 milijuna kvadratnih metara. Međutim, prije približno 4300 godina, pristup gradu zahtijevao je prolazak kroz složeni sustav obrambenih zidova i suočavanje s opremljenim i spremnim stanovništvom. Prvi put otkriven 2005. godine, sistematska iskopavanja započeta su 2019. i nastavljena su sve do ove godine, kada su arheolozi otkrili još jednu značajku ovog povijesnog mjesta: sofisticiran sustav tajnih podzemnih prolaza, koji su nekoć služili kao skrivena mreža za transport.

Institut za kulturne relikvije i arheologiju Autonomne regije Unutarnje Mongolije izdao je izjavu u kojoj navodi da se tuneli nalaze na različitim dubinama, između 1,5 i 6 metara. Unutar tunela, visina se kreće od 0,9 do 1,8 metara, dok je širina prelazi jedan metar. Neki od tih prolaza prelazili su kroz nekadašnje obrambene zidine grada, izlazeći na vanjsku stranu. Stručnjaci naglašavaju da je grad imao izuzetno složeni sustav obrane, uključujući tri koncentrična zida, dodatne strukture uz njih, ograničen broj dobro čuvanih ulaza i sustav rovova. Ovi novootkriveni tuneli vjerojatno su predstavljali dodatnu razinu sigurnosti za Houchengzui, čiji se dizajn smatra odrazom njegove kulturne i vojne važnosti, zahvaljujući strateškom položaju na granici nekadašnjeg saveza.


Nastavak iskopavanja planiran je na području okruga Qingshuihe, otprilike 480 kilometara zapadno od Pekinga, s ciljem otkrivanja daljnjih tunela. Do trenutka objave ovog članka, ukupno je otkriveno šest takvih struktura.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.