kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Novi milijarder u svemiru: Jeff Bezos uspješno obavio prvi let
Svemir

Novi milijarder u svemiru: Jeff Bezos uspješno obavio prvi let

objavljeno

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca.

Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća Blue Origin i Virgin Galactica bila je među zanimljivijim temama prošlog mjeseca. I Jeff Bezos i Richard Branson htjeli su postati prvi milijarderi koji su otputovali u svemir. Branson je ispostavio spretniji, te je taj uspjeh postigao više od tjedan dana ranije od svog rivala, no najvažnija činjenica je da tijekom tih letova nije bilo nikakvih problema.

Prvi milijarder u svemiru: Richard Branson i Virgin Galactic

Avion nosač rakete VSS Unity, koji je pod vlasništvom privatnog poduzeća Virgin Galactic, obavio je let sa ljudskom posadom 11. srpnja, te dosegao visinu od 86 kilometara. Na letu je bilo šestero ljudi, uključujući i osnivača kompanije Richarda Bransona, dok se cijeli događaj mogao pratiti na njihovom YouTube kanalu.

Virgin Galactic organizira turistička suborbitalna putovanja na raketnom avionu, koji se prvo podiže na visinu od 15 kilometara koristeći WhiteKnightTwo (svojevrsni avion nosač rakete),  te se zatim pale motori, avion se odvaja od nosača, te dalje podiže na visinu od 80 kilometera koju američke zračne snage uzimaju kao granicu svemira.

U isto vrijeme granica svemira koju je usvojila Međunarodna zrakoplovna federacija je 100 kilometara, zbog čega neki stručnjaci govore da Branson zapravo i nije otputovao u svemir. Kada se isključe motori raketnog aviona putnici imaju priliku kratko vrijeme iskusiti bestežinsko stanje i gledati prekrasne prizore Zemlje kroz prozore, nakon čega se počinju spuštati i kretati se prema mjestu slijetanja. Krajem lipnja ove godine, kompanija je dobila službeno dopuštenje za izvođenje komercijalnih letova.

https://kozmos.hr/evo-kako-ce-izgledati-prvi-hotel-za-svemirske-turiste-2025/

Prvi raketni avion poduzeća bio je VSS Enterprise koji je svoj prvi let obavio još 2013. godine, no srušio se 2014. On je zamijenjen VSS Unityem, koji je već odradio tri leta sa ljudskom posadom.

U večernjim satima 11. srpnja 2021. odrađen je novi let sa ljudskom posadom sa američkog kozmodroma u Novom Meksiku, te je na letu osim dvojice pilota bilo i četvero zaposlenika kompanije (jedan od njih je već prije letio) uključujući i osnivača Richarda Bransona. Cijeli let je trajao 15 minuta, te je dostignuta maksimalna visina od 86 kilometara.

Virgin Galactic planira dva dodatna testna leta sa VSS Unityem, koji će biti posjećeni od strane zaposlenika kompanije i istraživača iz talijanskih zračnih snaga. Tek će tada vlasnici 600 kupljenih karata za svemirski let doći na red.

 Jeff Bezos i Blue Origin

Privatno svemirsko poduzeće Blue Origin uspješno je odradilo prvi suborbitalni let sa ljudskom posadom pomoću New Shepard sustava sa višekratnu upotrebu. Četvero turista bilo je letu, uključujući osnivača kompanije Jeffa Bezosa i svjetski najmlađih i najstarijih astronauta. Njihov let također je bilo moguće pratiti preko YouTubea.

Blue Origin razvija sustav New Shepard još od 2006. godine. Dizajniran je za suborbitalne turističke letove, tijekom kojih putnici dosegnu visinu višu od 100 kilometara, tzv. Karman liniju, što znači da borave u svemir. Sustav je osmišljen tako da ga se može koristiti više puta, te se sastoji od jedne rakete i kapusle sa šest sjedala.

Cijeli let je u potpunosti automatiziran. Poduzeće je već odradilo 15 testnih letova, te testiralo sustav za hitne situacije i sustav za precizno slijetanje.

Kao dio novih NS-16 letova, četvrti model NS-4 sustava odradio je prvi let sa ljudskom posadom. Na letu su bili osnivač Blue Origina Jeff Bezos i njegov brat Mark Bezos.

Isto tako zanimljivi putnici bili su 82-godišnja Wally Funk, koja je 1961. godine izabrana u program ženskih astronauta (poznat kao “Mercury 13), no nije nikada otišla u svemir, te 18-godišnji student Oliver Daemen, čiji je let platio njegov otac, nizozemski milijarder i osnivač investicijskog poduzeća Somerset Capital Partners. Rezultat leta ove šarolike ekipe bilo je to što su svemir otputovale dosad najstarija i najmlađa osoba.

Let je počeo u 16:00 po Moskovskom vremenu i trajao oko 11 minuta. Inicijalno, raketa se lansira uspravno te počinje ubrazavati, te se nakon tri minute kapsula odvaja od nje, koja pak zbog incercije nastavlja uspinjati te prijeći Karman liniju, dok putnici imaju priliku iskusiti bestežinsko stanje na 3-4 minute.

Nakon toga, raketa slijeće na lokaciju udaljenu tri kilometra od mjesta lansiranja, dok je kapsula opremljena sa tri padobrana koja joj omogućavaju mekano slijetanje pri brzini od 45 centimetara po sekundi

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Chang, K. (2021, July 11). Branson Completes Virgin Galactic Flight, Aiming to Open Up Space Tourism. The New York Times.
• Neuman, S. (2021, July 20). Jeff Bezos And Blue Origin Travel Deeper Into Space Than Richard Branson. NPR.
• Roulette, J. (2021, July 20). Blue Origin successfully sends Jeff Bezos and three others to space and back. The Verge.
• Space.com. (2021, July 14). In photos: Virgin Galactic’s 1st fully crewed spaceflight with billionaire Richard Branson.
• Space.com. (2021, July 20). Blue Origin’s Jeff Bezos launch on New Shepard: Live updates