kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Novi fosilni dokazi sugeriraju da je život na Zemlji započeo 300 milijuna godina ranije?
Znanost

Novi fosilni dokazi sugeriraju da je život na Zemlji započeo 300 milijuna godina ranije?

objavljeno

Znanstvenici vjeruju da neki od prvih fosila pronađenih na Zemlji sadrže znakove najranijeg života na našem planetu.

Ovi uzorci sugeriraju da je život na Zemlji započeo stotinama milijuna godina prije nego što govore tradicionalne znanstvene procjene .

Prvi život na Zemlji

Prema istraživačima, drevni fosili stari su između 3,75 milijardi i 4,2 milijarde godina. Ako je njihovo uvjerenje da su uzorci biološkog porijekla istinito, to bi potpuno promijenilo naše razumijevanje evolucije života na Zemlji.

To bi u konačnici promijenilo vremensku liniju nastanka mikrobnog života na Zemlji, što znači da se njegova pojava dogodila do 300 milijuna godina ranije nego što se prije vjerovalo.

Što bi značilo da su, relativno govoreći, najraniji poznati organizmi samo malo mlađi od same Zemlje. Otkriće stoga ima potencijalno velike implikacije za naše razumijevanje evolucije života na Zemlji, kao i za potragu za izvanzemaljskim životom.

U članku u časopisu Science Advances, istraživači sa University College London detaljno su analizirali uzorke fosila koje su pronašli na iskopanom mjestu u sjevernom Québecu u Kanadi.


Fosilne uzorke izvorno je prikupio 2008. izvanredni profesor UCL-a Dominic Papineau. Nakon početnog nalaza, Papineau i suradnici su u radu iz 2017. u časopisu Nature tvrdili da su filamenti sačuvani u fosilima znak bioloških procesa. Drugi su tvrdili da su oni mogli biti

https://kozmos.hr/razvoj-umjetne-inteligencije-mogao-bi-olaksati-istrazivanja-fosila-dinosaura/

To je dovelo do velike rasprave unutar znanstvene zajednice.

Dokazi koji podržavaju teoriju

Od rada iz 2017. Papineau i njegovi kolege rade na pružanju daljnjeg uvida s ciljem jačanja svoje argumentacije. U svom novom radu otkrivaju svoja otkrića za koja tvrde da bi mogla otkriti “raznolik mikrobni ekosustav na primordijalnoj Zemlji koji bi mogao biti uobičajen na drugim planetarnim tijelima, uključujući Mars”.

Istraživači ne samo da tvrde da imaju dodatne dokaze za vlastitu teoriju, već također vjeruju da njihova nova otkrića opovrgavaju tvrdnje da su oblici pronađeni u njihovim fosilnim uzorcima stvoreni geološkim procesima.

Koristili su nove tehnike i proučavali veći uzorak koji uključuje strukturu nalik stabljici za koju vjeruju da je teško objasniti bez postojanja živih organizama u to vrijeme.

Dugogodišnja znanstvena teorija sugerira da je život prvi put nastao u oceanskim otvorima, koji osiguravaju toplinu i materijale potrebne za razvoj mikrobnog života.

Novo otkriće moglo bi dati težinu ovoj teoriji, sugerirajući da bi takvi otvori na drugim planetima mogli biti jedna od žarišnih točaka za buduće misije usmjerene na otkrivanje mikrobnog života na drugim planetima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Chris Young (14. travnja 2022.,)”New fossil evidence could rewrite the history of life on Earth. 300 million years earlier?,” interestingengineering.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.