kozmos.hr
Astronomija

Nova vrsta egzoplaneta mogla bi ubrzati potragu za životom u svemiru

Izvor: NASA and JPL/Caltech.
objavljeno

Astronomi su identificirali novu klasu egzoplaneta koja bi mogla uvelike pospješiti potragu za životom u svemiru. 

‘Hycean’ egzoplaneti

Astronomi su navikli tražiti planete slične mase, temperature i kemijskog sastava atmosfere poput Zemlje, no sada se čini da su istraživači sa Sveučilišta Cambridge otkrili potpuno nove mogućnosti. Nova klasa egzoplaneta pod imenom ‘Hycean’ ima visoke temperature, prekrivena je oceanom te sadrži atmosferu bogatu vodikom.

“Hycean planeti otvaraju potpuno nova vrata u našoj potrazi za životom u svemiru”, izjavila je voditeljica istraživanja, dr. Nikku Madhusudhan s Cambridge Instituta za astronomiju.

Tim znanstvenika objavio je rezultate nove studije u časopisu The Astrophysical Jorunal.

Egzoplanet. Izvor: Tommaso Grassi / LMU
Egzoplanet. Izvor: Tommaso Grassi / LMU

U njihovim oceanima možda žive mikrobi

Kandidati za Hycean egzoplanete mnogo su veći i topliji od Zemlje iako se nalaze dalje od svoje zvijezde. Njihovi oceani mogli bi podržavati život poput mikroba koje nalazimo u najekstremnijim uvjetima na Zemlji.


Prethodno istraživanje Madhusudhaninog tima koje se fokusiralo na egzoplanet K2-18b, došlo je do zaključka da bi mini-Neptuni pod specifičnim okolnostima mogli podržavati život. Rezultati tog istraživanja, naveli su znanstvenike na dublje proučavanje niza planetarnih i zvjezdanih značajki koje bi mogle stvoriti takve uvjete, kao i analiziranje egzoplaneta koji zadovoljavaju te uvjete.

Tako je došlo i do identifikacije nove klase egzoplaneta pod imenom “Hycean”.  Oni mogu biti do 2,6 puta veći od Zemlje, s temperaturama do 200 stupnjeva Celzijusa, no njihovi oceani mogli bi biti pogodni za život mikroba.

https://kozmos.hr/pored-tolikih-egzoplaneta-kako-to-da-nismo-pronasli-nijedan-egzomjesec/

Tragovi života

Osim praćenja nastanjive zone, mase, veličine, sastava, strukture i atmosferskih uvjeta egzoplaneta, astronomi također moraju identificirati ‘biosignature’ odnosno znakove koji ukazuju na mogućnost biološkog života. Najčešće se radi o kisiku, ozonu, dušikovom oksidu i metanu, ali postoje i drugi poput dimetil sulfida i metil klorida.

“U biti, kada smo tražili te različite molekularne potpise, usredotočili smo se na planete slične Zemlji, što je razumno za početak”, smatra Madhusudhan. “Ali mislimo da Hycean planeti nude bolje šanse za pronalaženje tragova biosignatura.”

“Zanimljivo je da nastanjivi uvjeti mogu postojati na planetima toliko različitima od Zemlje”, rekla je koautorica studije, Anjali Piette, također s Cambridgea.

Ove egzoplanete lakše je uočiti od zemaljskih planeta

Madhusudhan i njezin tim smatraju da će se zemaljski biomarkeri, potencijalno prisutni u atmosferama Hyceana, lako otkriti spektroskopskim opažanjima u bliskoj budućnosti. Veličina, visoka temperatura i atmosfera bogata vodikom, ‘Hyceane’ čini mnogo uočljivijima od planeta poput Zemlje.

Tim je identificirao veliki broj potencijalni Hyceana koje će proučavati teleskopi nove generacije kao što je James Webb (JWST). JWST će promatrati i mini-Neptuna K2-18b kako bi pokušao otkriti jedan ili više tragova biosignature.

“Otkrivanje biosignature promijenilo bi naše razumijevanje života u svemiru”, smatra Madhusudhan. “Moramo biti otvoreni u pogledu toga gdje očekujemo život i koji bi oblik taj život mogao poprimiti, jer nas priroda uvijek nanovo iznenađuje na potpuno nezamislive načine.”

https://kozmos.hr/tim-znanstvenika-snimio-jedan-od-najhladnijih-i-najblizih-egzoplaneta-ikad/


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nikku Madhusudhan, Anjali A. A. Piette, Savvas Constantinou, Habitability and Biosignatures of Hycean Worlds, The Astrophysical Journal, submitted [v1] Tue, 24 Aug 2021 18:00:01 UTC, arXiv:2108.10888

Anonymus (25. kolovoza 2021.) New class of habitable exoplanets represent a big step forward in the search for life, University of Cambridge, Phys.org (pristupljeno 26. kolovoza 2021.)

Wall M. (26. kolovoza 2021.), Alien life could thrive on big ‘Hycean’ exoplanets, Hycean planets are up to 2.5 times bigger than Earth, with oceans and hydrogen-rich atmospheres., Space.com (pristupljeno 26. kolovoza 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.