kozmos.hr
Astronomija

Nova teorija nastanka Sunčevog sustava – koje odgovore nam daje?

Solarni sustav Depositphotos_98492962_L
objavljeno

Znanstvenici s Državnog sveučilišta Michigan postavili su novu teoriju o nastanku planeta u Sunčevom sustavu. Dok u nekim aspektima nadograđuju prijašnje teorije, također nude i nova objašnjenja temeljena na simulacijama. Stoga se pitamo – što nam sve nova teorija može reći?

 

Stara vjerovanja i Nice model

Teorija koju postavljaju Seth Jacobson i njegove kolege može se suziti u nekoliko točaka. Sve glavne teorije nastanke planeta slažu se da je prvo postojao ogroman plinoviti disk koji je kružio novonastalim Suncem. Iz njega su eventualno nastali planeti. Međutim, proces nastanka planeta je točka u kojem se sve teorije razilaze.

U kasnom 20. stoljeću, vjerovalo se da su plinoviti divovi eventualno kružili našu zvijezdu u pravilnim i odvojenim putanjama bez ikakvih međureakcija tijekom tog procesa. Međutim, 2005. godine došlo je do promjene te perspektive. U gradu Nice u Francuskoj postavljen je tzv. Nice model koji nalaže da je prvotno postojala određena nestabilnost među planetima. Gravitacijska sila dovela je do brojnih međudjelovanja planeta zbog kojih su na kraju završili na drugačijim putanjama.


 

 

Današnji nalazi

Seth Jacobson i njegove kolege iz Michigana su u međuvremenu došli do ponešto drugačijeg zaključka. Složili su se da plinoviti divovi su započeli svoje putanje kad je plinoviti disk ispario. Međutim, takvu reakciju neposredno je izazvala Sunčeva toplina kao rezultat nuklearne fuzije unutar zvijezde. Disk je postupno počeo isparavati od svoje unutrašnjosti prema vani, što do određene mjere objašnjava nepravilnu međusobnu udaljenost plinovitih divova. Došlo je do miješanja materijala unutarnjeg i vanjskog Sunčevog sustava. Na temelju trenutne geokemije Zemlje, tim vjeruje da je Zemlja tada već bila u procesu formiranja.

 

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
Novi model nalaže da je formacija Sunca izazvala niz kaotičnih reakcija. Izvor: Depositphotos

 

Iako se u početku nisu s njim slagali, Seth i kolege su naposljetku pružili dodatne argumente Nice modelu, pogotovo po pitanju inicijalne nestabilnosti među planetima. Oni jednostavno pružaju i pokušavaju opisati “okidač” koji je doveo do lančane reakcije i koji je dovoljno dosljedan da teorija drži vodu.

 

Deveti planet?

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je o broju planeta u Sunčevom sustavu. Ova tema je izvor brojnih rasprava i još danas ne može se dokučiti koliko planeta zapravo postoji u našem Sunčevom sustavu. Trenutno se vjeruje da postoji osam planeta, no Nice model nalaže da bi reakcija imala više smisla ako postoji devet planeta. U tom smislu, deveti planet je vjerojatno bio lansiran u same krajeve Sunčevog sustava kao rezultat kaotične nestabilnosti. Jacobson i drugi ne mogu se složiti oko toga, no opservatorij Vera Rubin mogao bi nam dati odgovor iduće 2023. godine. Mit ili izgubljeni objekt, znanstvenici bi mogli uskoro saznati.

 

 

Izvor:

  • Phys.org (27. travnja, 2022.). The instability at the beginning of the solar system: Does it portend an undiscovered planet?

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.