kozmos.hr
Tehnologija

Nova tehnologija pružat će umjetnoj inteligenciji vid u rangu ljudskog

Umjetna inteligencija. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Istraživači sa Sveučilišta Central Florida (UCF) izradili su uređaj za potrebe umjetne inteligencije koji funkcionira poput mrežnice ljudskog oka. Tehnologija je opisana u nedavnoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu ACS Nano.

Nova tehnologija mogla bi pomoći umjetnoj inteligenciji da odmah vidi i razumije pojave oko sebe. Potencijalne mogućnosti za primjenu su široke, od robotike pa sve do autonomnih vozila.

Umjetne ‘oči’ koristit će se na autonomnim vozilima

Istraživanje bi moglo polučiti visokorazvijenu umjetnu inteligenciju koja može u trenutku identificirati elemente onog što gleda kao kod automatiziranih opisa fotografija na društvenim mrežama. Štoviše, ova tehnologija daje bolje rezultate od ljudskog oka barem kada je u pitanju raspon valnih duljina koji može percipirati (od ultraljubičastog do infracrvenog spektra).

Sposobnost tehnologije da kombinira različite operacije svojevrsni je napredak u odnosu na postojeću tehnologiju koja se koristi na autonomnim vozilima. Samovozeći automobili zahtijevaju odvojenost operacija poput obrade podataka, memorije i senzora, no uređaj koji su dizajnirali istraživači sa UCF-a su mnogo je brži pri integraciji ta tri procesa.


Znanstvenici proizveli umjetnu inteligenciju koja predviđa kriminalne aktivnosti tjedan dana unaprijed

Nova tehnologija je iznimno kompaktna

Tehnologija je vrlo kompaktna – stotine komponenti kompresirane su u čip veličine nekoliko centimetara. “[Nova tehnologija] promijenit će način na koji se umjetna inteligencija proizvodi”, navodi glavna istraživačica Tania Roy, docentica na UCF-ovom Odsjeku za znanost o materijalima i inženjerstvu i NanoScience tehnološkom centru.

“Danas se sve svodi na diskretne komponente i konvencionalni hardver. Ovdje imamo kapacitet za računalstvo unutar senzora pomoću jednog uređaja na jednoj maloj platformi… Već smo imali uređaje koji su se ponašali poput sinapsi ljudskog mozga, ali ipak im nismo izravno davali sliku. Sada imamo uređaje nalik na sinapse koji se ponašaju kao ‘pametni pikseli’ u kameri tako što istovremeno detektiraju, obrađuju i prepoznaju slike.”

Tehnologija se zapravo nadovezuje na prethodni rad istraživačkog tima tijekom kojeg su stvarali uređaje nalik mozgu koji mogu omogućiti rad umjetne inteligencije u udaljenim regijama svemira. S druge strane, novi uređaj bit će od velike pomoći za neke ovozemaljskije stvari poput omogućavanja “vožnje u noćnim uvjetima”, objašnjava Molla Manjurul Islam, glavni autor studije i doktorand na UCF-ovom Odsjeku za fiziku. “Ako ste u svom autonomnom vozilu noću, a sustav za snimanje radi samo na vidljivoj valnoj duljini, on neće vidjeti što je ispred auta. Međutim, u našem slučaju on zapravo može vidjeti gotovo cijeli spektar.”

Kina razvila umjetnu inteligenciju koja može parirati ljudskom mozgu

Uređaj je uspješno testiran

Tehnologija se bazira na izradi nano površina od molibden disulfida i platina ditelurida kako bi se omogućilo viševalno skeniranje i memorija. Rad na tome postignut je zahvaljujući bliskoj suradnji s Yeon Woong Jungom, docentom na UCF-ovom NanoScience tehnološkom centru i Odjelu za znanost o materijalima i inženjerstvu, dijelu UCF-ovog Fakulteta za inženjerstvo i računarstvo.

“Trenutno ne postoji nijedan uređaj osim našeg koji može raditi istovremeno u ultraljubičastom rasponu, vidljivoj valnoj duljini i infracrvenoj valnoj duljini, tako da je ovo jedinstvena prodajna točka za ovaj uređaj” smatra glavni autor. Točnost uređaja testirana je pomoću slika različitih i mješovitih valnih duljina. Uređaj je pritom uspješno razaznao, identificirao i prepoznao uzorke u obliku brojeva, “Dobili smo 70 do 80% točnosti, što znači da ima vrlo dobre šanse za realizaciju u hardveru”, dodaje koautor studije Adithi Krishnaprasad, doktorand na UCF-ovom Odjelu za elektrotehniku ​​i računalni inženjering. Istraživači smatraju “da bi tehnologija mogla postati dostupna za korištenje u sljedećih pet do deset godina.”


Iz Googlea demantirali da je LaMDA ‘svjesna’: Lemoine otkrio da je LaMDA angažirala odvjetnika

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

“Multiwavelength Optoelectronic Synapse with 2D Materials for Mixed-Color Pattern Recognition” by Molla Manjurul Islam, Adithi Krishnaprasad, Durjoy Dev, Ricardo Martinez-Martinez, Victor Okonkwo, Benjamin Wu, Sang Sub Han, Tae-Sung Bae, Hee-Suk Chung, Jimmy Touma, Yeonwoong Jung and Tania Roy, 25 May 2022, ACS Nano, DOI: 10.1021/acsnano.2c01035

Fowell A. (19. srpnja 2022.), Researchers Develop an AI with Human-Like Eyes, Can Be Used for Robots and EVs, Techtimes.com (pristup 20. srpnja 2022.)

Anonymous (19. srpnja 2022.), New Technology Gives AI Human-Like Eyes, University of Central Florida, Newsbreak.com (pristup 20. srpnja 2022.)

Anonymous (19. srpnja 2022.), New Technology Gives AI Human-Like Eyes, University of Central Florida, Scitechdaily.com (pristup 20. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.