kozmos.hr
Znanost

Norveška obitelj pronašla 1200 godina staro vikinško blago

Norveška obitelj pronašla 1200 godina staro vikinško blago
objavljeno

Priča započinje neobičnom potragom obitelji koja je, koristeći detektor metala, krenula u potragu za izgubljenom naušnicom. No, pod velikim stablom u svom vrtu, naišli su na nešto mnogo vrednije od suvremenog nakita. Kopajući, otkrili su dva bronzana ukrasa za koje se smatra da su ostaci vikinškog pokopa, vjerojatno pripadajući vikinškoj ženi. Prema arheolozima, ovim artefaktima nekad je bila obavijena zlatna prevlaka.

Jomfruland: Novo Poglavlje u Arheologiji

Vibeke Lia, arheologinja pri Županijskom vijeću Vestfold i Telemark, istaknula je značaj ovog nalaza. Moguće je da su ovi artefakti prvi dokazi iz vikinškog doba (793-1066. god.) na otoku Jomfruland, mijenjajući tako postojeću povijesnu naraciju o naseljavanju tijekom tog razdoblja.

Jomfruland je miran otok s pogledom na tjesnac Skagerrak i Dansku, koji se proteže na približno 7,5 kilometara u dužinu i 1 kilometar u širinu. S tek oko 75 stalnih stanovnika, otok skriva brojne ljetnikovce, a očigledno i tajne prošlosti koje čekaju otkriće.


Kairni: Spajanje Povijesnih Točaka

Prethodna otkrića slobodnih gomila kamenja, poznatih kao kairni, na jugozapadnom Jomfrulandu pobudila su interes istraživača. Pretpostavljalo se da ovi kairni imaju vikinško podrijetlo, možda označavajući napore za povrat zemlje i obližnjih morskih ruta. Međutim, dokazi o vikinškom naseljavanju ostali su neuhvatljivi sve do ovog revolucionarnog otkrića, koje sada sugerira vikinšku prisutnost, mnogo ranije nego što su zabilježeni prvi pokopi u srednjem vijeku.

Raskošni Artefakti: Pogled u Vikinšku Modu

Najznačajniji pronađeni artefakt bio je ovalni broš, uobičajeni dodatak u grobovima vikinških žena, dizajniran da drži naramenice haljine. Njegov par, koji se obično nalazi u takvim grobovima, još uvijek nije pronađen. Drugi artefakt, kružni broš, u početku je postavljao izazove za identifikaciju. Lia je navela da su, iako su slični kalupi za broševe pronađeni u ranovikinškom gradu Ribe u Danskoj, ukrasi na ovom novom nalazu karakteristični za 9. stoljeće.

Oba broša prikazuju složene gravure životinja i geometrijske uzorke, izrađene u bronci s tragovima zlata, što ukazuje na njihovu pozlaćenu prošlost. Njihovo očuvanje pripisuje se njihovoj lokaciji u vrtu, u kontrastu s mnogim drugim nalazima iz orane zemlje.

Lia razmišlja o mogućem iskopavanju lokaliteta, uspoređujući važnost očuvanja s potencijalnim povijesnim otkrićima koja bi iskopavanje moglo ponuditi.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.