kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • NASA uspješno primila poruku poslanu laserom s udaljenosti od 16 milijuna kilometara
Tehnologija

NASA uspješno primila poruku poslanu laserom s udaljenosti od 16 milijuna kilometara

NASA uspješno primila poruku poslanu laserom s udaljenosti od 16 milijuna kilometara
objavljeno

NASA je zaprimila poruku poslanu pomoću sofisticirane laserske tehnologije s impresivne udaljenosti od gotovo 16 milijuna kilometara, što predstavlja značajno postignuće u sklopu NASA-inih testiranja.

Ovaj prekretnički događaj, realiziran u studenom 2023., simbolizira značajne ambicije čovječanstva u nastojanju da proširi dosege World Wide Weba do međuzvjezdanih razmjera. Prema Science Alert-u, slanjem poruka laserskim putem preko udaljenosti koja nadilazi četrdeset puta udaljenost između Zemlje i Mjeseca, NASA je demonstrirala ključnu tehnologiju koja bi mogla revolucionizirati način na koji razmjenjujemo informacije unutar solarnog sustava, označavajući značajan korak naprijed u tehnologiji komunikacije.

Tradicionalni pristupi komunikaciji sa svemirskim letjelicama, koji se oslanjaju na radio valove, suočavaju se s ograničenjima u brzini i propusnosti. Nasuprot tome, primjena svjetlosnih valova viših frekvencija, kao što su oni u bliskom infracrvenom spektru, omogućava znatno brži prijenos podataka. Ovo je ključno za razvoj budućih svemirskih komunikacija, otvarajući put za brzi prijenos video poruka visoke kvalitete s Marsa i drugih udaljenih lokacija bez značajnog kašnjenja.


Deep Space Optical Communications

Ovaj pionirski eksperiment dio je NASA-inog programa Deep Space Optical Communications (DSOC), gdje je uspostava komunikacijske veze, od milja zvane ‘prvo svjetlo’, označila ključan napredak prema postizanju visokopropusnih komunikacija. Ove inovativne komunikacije omogućit će neposredan prijenos znanstvenih podataka, fotografija visoke rezolucije i video sadržaja u realnom vremenu, što predstavlja neprocjenjiv doprinos budućim svemirskim misijama.

“Postizanje ‘prvog svjetla’ predstavlja samo početak niza značajnih dostignuća unutar projekta DSOC koja nas očekuju u bliskoj budućnosti. Ovi koraci će utrti put ka razvoju komunikacijskih tehnologija s visokom brzinom prijenosa podataka, sposobnih za trenutačnu razmjenu znanstvenih spoznaja, fotografija visoke razlučivosti i video sadržaja u realnom vremenu, čime će se omogućiti nova era u svemirskim istraživanjima,” istaknula je Trudy Kortes, direktorica za Tehnološke demonstracije u NASA-inom sjedištu.

Sofisticirana tehnologija

Ova tehnologija koja je korištena u eksperimentu oslanja se na sofisticirane principe slične onima koji se primjenjuju u optičkim vlaknima za brze komunikacije na Zemlji, no prilagođene za korištenje u ekstremnim uvjetima dubokog svemira. Zahvaljujući primjeni infracrvene svjetlosti, inženjeri su postigli učinkovit prijenos informacija pomoću lasera, što je doprinijelo ne samo većoj točnosti u prijenosu podataka već i značajnoj uštedi energije. Ovim pristupom, komunikacijski signal postaje otporniji na interferencije i presretanja, čime se osigurava pouzdanost i sigurnost informacija koje putuju kroz svemir.

Realizacija ovog složenog pothvata zahtijevala je upotrebu niza vrhunskih instrumenata, uključujući detektore visoke učinkovitosti koji rade na principu supravodljivosti, kako bi se podaci pripremili za prijenos i precizno interpretirali na ciljnom odredištu. Jedan od izazova bio je i potreba za prilagodbom položaja sustava u stvarnom vremenu, uzimajući u obzir kretanje svemirske letjelice i teleskopa kroz svemir tijekom komunikacije. Središnji element koji je omogućio ovu inovativnu komunikaciju je laserski prijemnik instaliran na svemirskoj letjelici Psyche, koja je trenutno na putovanju prema asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Komunikacija je uspostavljena s Hale teleskopom u Opservatoriju Palomar u Kaliforniji. Kako misija letjelice Psyche uključuje prolazak pored Marsa, predviđena su dodatna testiranja i usavršavanja ove pionirske metode komunikacije korištenjem lasera u bliskom infracrvenom spektru, s ciljem osiguranja njene maksimalne brzine i pouzdanosti.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.