kozmos.hr
Svemir

NASA-in LRO uočio Indijsku misiju na Mjesecu

NASA-in LRO uočio Indijsku misiju na Mjesecu. Zasluge: LRO/NASA.
objavljeno

NASA-ov Lunarni orbiter otkrio indijsku misiju Chandrayaan-3 na Mjesecu

NASA-ov Lunarni istraživački orbiter (LRO) zabilježio je indijsku svemirsku misiju Chandrayaan-3, smještenu svega 600 kilometara od tajanstvenog južnog pola Mjeseca. Ovaj podvig, koji stoji iza ISRO-a (Indijske organizacije za istraživanje svemira), označava povijesni trenutak – Chandrayaan-3 je 23. kolovoza 2023. postala prva misija koja je uspješno sletjela u južnopolnom području naše najbliže svemirske pratilje.

Mjesec u pravoj dimenziji i zapažanja LRO-a

Da bismo shvatili stvarnu veličinu ovog pothvata, valja napomenuti da se ekvatorski pojas Mjeseca proteže na impresivnih 10.920 kilometara. Nepuna četiri dana nakon što je Chandrayaan-3 dotaknuo površinu, visoko precizna kamera na LRO-u zabilježila je izvanrednu sliku landera, snimanu pod kutem od 42 stupnja. Ova fotografija, osim što oduzima dah ljubiteljima svemira, prikazuje svijetlu aureolu koja okružuje lander – fenomen koji je, prema NASA-inim stručnjacima, rezultat interakcije između raketnog ispuha i Mjeseca.

U središtu ove ambiciozne lunarne misije je lander Vikram težeći 1,7 tona te agilni rover Pragyan, s masom od svega 26 kilograma, koji trenutačno istražuju i analiziraju mjesečeve krajolike.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.