kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in helikopter Ingenuity postavio novi rekord na Marsu
Svemir

NASA-in helikopter Ingenuity postavio novi rekord na Marsu

Helikopter NASA-e Ingenuity snimio je ovu sliku vlastite sjene tijekom svog 69. leta na Crvenom planetu, koji se dogodio 20. prosinca 2023. (Autor slike: NASA/JPL-Caltech)
objavljeno

Helikopter Ingenuity, koji trenutno istražuje Crveni Planet, i koji teži približno 1,8 kilograma, ostvario je značajan uspjeh preletjevši 705 metara na Marsu 20. prosinca, čime je oborio vlastiti prethodni rekord od 704 pređenih metra, postavljen u travnju 2022. godine, sukladno zabilješkama misijskog dnevnika leta. Tijekom navedenog leta, Ingenuity je dostigao brzinu od 36 km/h, izjednačivši svoj prethodni maksimalni brzinski rekord. Ovaj inovativni helikopter koji je stigao na Marsu zajedno sa reverom Perseverance u veljači 2021., zajedno istražuje krater Jezero, mjesto nekadašnjeg jezera i riječne delte.

Dok je rover veličine automobila Perseverance zadužen za potragu za znakovima nekadašnjeg života na Marsu i prikupljanje uzoraka za povratak na Zemlju, Ingenuity demonstrira mogućnosti zračnog istraživanja na Marsu unatoč njegovoj rijetkoj atmosferi. Nakon prvotno planiranih pet letova u proljeće 2021. godine, NASA je proširila misiju, omogućavajući helikopteru da nastavi služiti kao izviđač.

Do sada je Ingenuity akumulirao 65 letova u sklopu proširene misije, s ukupno 70 letova i preletio je oko 17.7 kilometara. Usporedno, Perseverance je prešao veću distancu od 23.729 kilometara. Iako je to impresivno dostignuće, rover Opportunity i dalje drži rekord za najveću udaljenost pređenu na Marsu s 45.16 kilometara ostvarenih tijekom svoje misije koja je trajala od siječnja 2004. do lipnja 2018.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.